2023-04-07
泰菜一直係港人至愛,但香港食泰菜真係好貴,有時仲要未必正宗🥹錢俾左但又食唔到泰味,所以如果要我揀,我都係會去番九龍城🐲係呢個泰菜集中地揾食就唔怕啦😎。呢間小曼谷係唔少地方都有分店😋之前同屋企人食過都大讚,除左價錢抵食外,食物份量同質素都可以稱得上信心保證🈵。🐒海鮮孖寶A+B💰$258👉🏻泰式燒盲鰽👉🏻燒脆皮白鱔今次黎主要想食燒盲鰽🐟但見原來有做海鮮孖寶A+B優惠,咁當然唔好嘥,試埋個燒白鱔啦🔥盲鰽火喉拿捏得好好👍🏼魚肉仍然keep到juicy💦而當中放埋啲香料入去燒,為魚肉增添香氣而白鱔皮果然夠脆,肉質都爽彈肥美,可以用優惠價去做配搭都真係好抵食🤩。🐒鹽燒鮑魚(兩隻)💰$118另外都嗌左2件鮑魚一試,第一次試泰式既鹽燒鮑魚🔥原來已經調好左味,on top會有啲白飯魚脆增加口感,配埋佢旁邊既泰汁,帶翻鮑魚既鮮味。🐒泰式咸肉炒椰菜苗💰$108泰式咸肉原來好似中式燒肉咁,不過就更加脆口,薄啲同硬身啲,用黎炒菜原來都好match🥬令菜更有肉汁既味道。🐒小曼谷原隻芒果糯米飯💰$88最後作為嗜甜寶寶,當然唔少得以甜品收尾👶🏻芒果糯米飯十分新鮮🍚因為食個陣個椰漿飯仲係熱辣辣,配埋芒果又一解我思泰之愁
🐒海鮮孖寶A+B💰$258
👉🏻泰式燒盲鰽
👉🏻燒脆皮白鱔
🐒鹽燒鮑魚(兩隻)💰$118
🐒泰式咸肉炒椰菜苗💰$108
🐒小曼谷原隻芒果糯米飯💰$88
最後作為嗜甜寶寶,當然唔少得以甜品收尾👶🏻芒果糯米飯十分新鮮🍚因為食個陣個椰漿飯仲係熱辣辣,配埋芒果又一解我思泰之愁🥭