2017-02-20
九點幾食飯,諾士佛台係個好地方。平時係呢邊食西餐多,今次試下日本嘢,食浜燒!呢兩個餐分別好似唔大,鮑魚vs龍蝦、蠔vs北寄貝,最後都係揀左札幌漁港二人前。首先黎個燻雞刺身沙律:煙三文魚就食得多,燻雞真係第一次試,味道同煙三文魚差唔多😆。跟住黎個清酒昆布大蜆煮:啲蜆唔算細粒架。嗒左啖湯,湯好甜,清酒味唔算重,但竟然有濃濃嘅牛油味。然後就黎玩遊戲嘅時間,只要like and share餐廳個facebook page,就可以玩抓蝦,抓到嘅就加餸!貼心地有手套準備俾你!啲蝦其實好大隻!出動完擒拿手抓到八隻!好有成功感!抓到嘅蝦可以揀燒或刺身兩種食法,一半一半就兩款都試到啦!處理好嘅戰利品:好,主角出場!大大盤好驚喜!之前係東京食磯丸水產,基本上係自己落手燒,每樣海鮮要燒嘅時間都唔同,十指不沾陽春水嘅我淨係識食咋嘛😵,完全唔識燒成日燒耐左乾哂塘搞到唔好食又浪費左食材😭。呢度就唔同,會有店員燒好俾你,呢度啲海鮮來自日本,見店面有水缸養住,新鮮度爆燈。坐低就負責食,爽YY。塗上龍蝦膏的龍蝦:最驚喜係呢隻帆立貝!個殼成隻手掌咁大!睇完佢爆開個下真係好high!燒到咁上下食住裙邊先,店員會幫你清左啲污
啲蝦其實好大隻!出動完擒拿手抓到八隻!好有成功感!
抓到嘅蝦可以揀燒或刺身兩種食法,一半一半就兩款都試到啦!
處理好嘅戰利品:
坐低就負責食,爽YY。
最驚喜係呢隻帆立貝!個殼成隻手掌咁大!睇完佢爆開個下真係好high!燒到咁上下食住裙邊先,店員會幫你清左啲污糟嘢再幫你燒埋粒元貝,大大粒啖啖肉,超鮮甜😍。
好滿足。