2018-12-06 165 浏览
今日一收工覺得好肚餓,正諗緊食咩好嘅時候,就諗起之前去冬蔭公公飲嗰杯龍眼冰。為咗杯足料龍眼冰,我就喺沙田站落一落車去咗冬蔭公公度回味一番。四點左右去到,咁啱係下午茶時段,人唔算多可以即時入座。今次我就揀咗冬蔭公湯底嘅湯河,而呢度有個好處就係冬蔭公湯底可以隨你個人喜好選擇唔同嘅辣道。$42佢會包你一款嘅配料,但如果你要另加配料就每款$8。我今次嗌咗幼薯粉,雖然係下午茶,但份量唔少。幼薯粉嘅粗度比普通薯粉又幼大概三份二左右。個人覺得幼薯粉比正常粗度薯粉易夾,而且唔會容易因為難夾穩而將啲湯汁彈到自己。雖然比較幼身,但係都同樣彈牙。冬蔭公湯底酸酸甜甜再配合彈牙嘅薯粉,👍🏻。豬扒我就覺得稍為失色,唔熱同較乾身。下午茶餐本身唔包飲品,但係可以以優惠價去加配。我就加咗$9要咗個龍眼冰。呢杯龍眼冰嘅size有平時啲珍珠奶茶咁大杯,雖然啲龍眼肉並無我第一次飲嘅咁多,但係都比平時我喺其他地方飲嘅龍眼冰多果肉,而且杯嘢飲唔太甜,👍🏻👍🏻。用$51可以新城市附近食到個水準唔錯又飽肚嘅泰式湯粉,值得有下次。

$42佢會包你一款嘅配料,但如果你要另加配料就每款$8。

冬蔭公湯底酸酸甜甜再配合彈牙嘅薯粉,👍🏻。

豬扒我就覺得稍為失色,唔熱同較乾身。