2019-07-09 295 浏览
之前食過新泰其他分店,俾我嘅印象都幾好。今日去灣仔,又見到一間,唔洗多講,即刻入咗去。新泰間間分店嘅裝修都幾有泰國特色,全部都有泰式擺設。尼間都唔例外,環境幾好,坐得幾闊落。今次叫咗蛹蝦,雜錦串燒,奄列海鮮炒飯同埋咸檸七。咸檸七好快就到!大熱天時,飲返杯冰凍嘅汽水,好爽呀!咸檸咸咸酸酸,覺得好醒胃。啱哂,準備好個胃口食嘢。蛹蝦,顧名思義就係有個蛹套住嘅。外面個蛹係用麵捲成嘅,炸得通透,火喉啱啱好,好香脆。入面嘅蝦新鮮,肉質彈牙。兩樣食材夾埋一齊食,口感特別。雜錦串燒包括豬牛雞,都係啲大路嘢。牛肉肉質實淨、豬肉油脂四溢、雞肉嫩滑可口!三種肉類都燒得香噴噴!點埋個沙嗲醬一齊食,有花生味嘅配合,更加好食!奄列海鮮炒飯有啲似日式蛋包飯,都係有蛋包住個飯(廢話😂)。先講海鮮炒飯,入面有大蝦、魷魚、青口等嘅海鮮,材料豐富。炒飯炒得粒粒分明,味道亦惹味,再配埋個奄列一齊食,滿口不同嘅食材,口感複雜,但味道卻好襯!不過要彈一彈,就係個奄列煎得比較老,有啲嚡口...

今次叫咗蛹蝦,雜錦串燒,奄列海鮮炒飯同埋咸檸七。