2019-02-18 2527 浏览
多年前要短暫離開香港,當時都只係讀緊大學嘅朋友仔,負擔唔到太貴嘅晚飯,又正值大食之年,就黎左德福閣呢度farewell我。事隔九年,最近無意中見到德福閣晚市自助餐竟然仲係唔哂三百蚊一位,就再黎懷緬一下。冷盤:蟹腳、藍青口、生蠔、蜆、蝦、三文魚、壽司生蠔有半隻手掌咁大,每次拎出黎都即時俾人攞哂,要再等下一輪,所以新鮮程度有保證。幾款海鮮都好鮮甜,我鐘意加少少檸檬汁提味。三文魚夠哂肥美,仲係厚切版,所以我只係小嚐兩片,留肚食其他野。沙律吧:雜菜、番茄仔、螺絲粉、栗米、雜果、紅腰豆、西蘭花、椰菜花、菠蘿、荔枝、薯仔、紅菜頭、麵包粒,另加mayonnaise、千島醬同法式汁。自助餐黎講呢個沙律吧算係非常出色,我所有材料都試過哂,擺埋一碟色彩繽紛令人食慾大振,特別鐘意食荔枝,又香又開胃。另外仲有日式冷麵,望落有原味同抹茶味,不過我胃口有限冇試。其他冷盤仲有cold cuts、鴨胸、厚牛舌、番茄salami腸、紫椰菜沙律、茄子等等,全部都調味調得唔錯,中間有個三層架令到成個set-up當堂靚左。食完冷盤唔經唔覺已經飽左一半,但熱盤間唔中都會轉下款咁,又令人不停咁再食。我飲左肉骨茶、食左焗蠔、豉椒炒
冷盤:蟹腳、藍青口、生蠔、蜆、蝦、三文魚、壽司
另外仲有日式冷麵,望落有原味同抹茶味,不過我胃口有限冇試。

食完冷盤唔經唔覺已經飽左一半,但熱盤間唔中都會轉下款咁,又令人不停咁再食。我飲左肉骨茶、食左焗蠔、豉椒炒青口、炸黃魚、豬扒、蒸芋頭肉片、臘味飯等等,質數都幾平均,味道對辦。

食到中段會每人送一個焗蟹蓋,入面有好多蟹肉,正到幾啖就食哂唔記得左影相

甜品有勁勁勁多款!有成個餅櫃嘅奶凍,黑加侖子味啫哩呀,牛奶布甸呀,士多啤梨/芒果奶凍呀咁,全部都細細杯,如果胃口唔大,我建議先試大約2-3杯。

另外仲有芝士蛋糕、士多啤梨蛋糕、和果子、西洋菜蜜桂花糕、杞子糕、各種水果、brownies、即製pancake等等,生果好新鮮好甜,芝士蛋糕有少少檸檬味,唔會太滯,其他果子同凍糕食落好清涼,即製pancake可以揀港式(花生醬、糖)又得,西式(忌廉、香蕉)又得。
仲有雪糕杯同任飲嘅飲品!鐘意食甜品嘅話記住要留肚~~
另外一個有廚師嘅角落大約八點前係切牛扒嘅,八點就會有火焰麵包布甸同埋梳乎厘。

呢度有好多一家人或者一班老友記黎慶祝生日,八點後就陸陸續續開始切蛋糕,聽住家人/朋友互相送上祝福,即使我地唔係慶祝生日,都感覺到氣氛好溫馨。
2019-02-17