上次嚟食嘅南蠻炸雞定食有超水準,今日掙扎一番之後決定試下佢哋嘅其他定食。老公點左姜汁炒豬肉定食, 佢話一般,唔難食但冇驚喜。反而另加嘅三件南蠻炸雞非常好食,大舊,有肉同多汁。我就點左炸雞咖喱蛋包飯定食。份量唔大,但女仔一定夠食有餘同好味道!蛋包住嘅飯竟然係茄汁加煙肉炒底!好有誠意(亦怪不得製作時間比較長,我老公差唔多食完我碟飯都味嚟🙈😅)!咖喱汁係甘口,一入口好驚訝「咁甜嘅?」,咖喱基底有啲印度風味,又有啲似日本肉汁飯嘅味道,好濃。炒底飯,加濃咖喱汁再撈埋附上嘅牛膀青瓜漬物一齊食,味道豐富,滋味十足!可惜嗰幾件炸雞冇乜肉,又冇乜味,比起南蠻炸雞相差太遠!下次點炸魚咖喱而另外加南蠻炸雞好過!而碗麵豉湯都唔得,聞起同飲起都有啲怪怪嘅味道…. 飲咗兩啖就放棄咗。

炸雞咖喱蛋包飯
2022-03-05