「笑左衛門」在土瓜灣其實都開了一段時間,今天都是第一次來食lunch,星期一至五都設有午餐套餐,有烏冬套餐、刺身壽司套餐、咖哩飯套餐或有一些照燒雞扒飯之類等等....價錢方面$48起至$70,另加$5可以有凍、熱飲、汽水或味噌湯,另加$8可以有三文魚壽司、炸餃子、免治雞肉串、野菜沙律、吉列炸蝦或雞軟骨等.....最後我選擇了鰹魚湯底豬軟骨烏冬($50),再另加8蚊要兩件三文魚壽司,午市時不用收加一都幾抵食。另加$8點了一客三文魚壽司,三文魚刺身都好新鮮有光澤,魚身柔嫩,米飯不會太鬆散,都有不錯口感,米飯帶有粘性,不過再多點醋香更好。這一碗烏冬真是非常豐富大碗,配料有粟米、半隻半熟溫泉蛋、日本魚蛋、海苔及蔥花,先講下配料,半隻半熟溫泉蛋的蛋黃都有少少半流心的效果,香軟富蛋香,教人一試傾心。溫當中主角豬軟骨炆得夠腍入味,而且都做到骨肉分離,咬下肉質鬆化入味,烏冬都沒有煮得過腍,彈牙煙韌又香滑,配上清清地的鰹魚湯底,清甜美味又不會太濃郁。服務都好熱誠有效率,當我入座安定座位後都好快奉上了熱茶及餐牌,都好主動幫客人加茶,店鋪比較細,所以午市時段都會好快full house,所以都是早點來食lu
服務都好熱誠有效率,當我入座安定座位後都好快奉上了熱茶及餐牌,都好主動幫客人加茶,店鋪比較細,所以午市時段都會好快full house,所以都是早點來食lunch,值得再來,水準都不錯。

2015-12-15