2018-01-13 135 浏览
天氣突然又凍返咁多,又係時候去打邊爐喇。聽朋友介紹油塘呢間隱世火鍋店材料新鮮又抵食,所以今次都決定放工嚟試吓。一入門口就見到好多海鮮,決定今次嚟過海鮮粥底火鍋。其實呢度除咗粥底火鍋之外都有好多唔同湯底嘅火鍋選擇,但我哋今次就要左原隻龍蝦大蜆粥。係火鍋上菜前我哋要咗兩個小食,呢碟尖椒皮蛋真係好有驚喜,蛋黃味好濃,蛋白部份有好彈牙,加埋辣既尖椒好開胃。另外一個小食係蒜泥白肉,肉嘅肥瘦比例啱啱好,唔會鞋口,而且蒜蓉好香。到主角出場啦,個火鍋都幾足料有一隻大龍蝦同十幾隻蜆。海鮮方面有兩隻北海道大元貝,新鮮大連九頭鮑魚,沙巴龍躉原條起片,花膠,全部海鮮都好新鮮呀!仲有最驚喜嘅美國桶蠔,一碟有八隻,每隻都好大好肥美,就算淥左好耐仍然都保持到個size。叫咗咁多海鮮為嘅都係最後呢碗粥,果然不出所料呀,超級超級鮮甜!而且仲好綿,冬天食到一碗暖笠笠嘅粥真係好幸福!叫咗咁多咁新鮮既海鮮都唔使$1000,仲食到好飽,真係好抵食!

到主角出場啦,個火鍋都幾足料有一隻大龍蝦同十幾隻蜆。

海鮮方面有兩隻北海道大元貝,

新鮮大連九頭鮑魚,

沙巴龍躉原條起片,

花膠,全部海鮮都好新鮮呀!