2017-05-06
好小去長沙灣,不過前排聽朋友講個到有一間好抵好正嘅放題,今日專登同弟弟一齊去試下夠竟係咪一間性價比高嘅放題!一去到,地下係接待地方,職員好耐心有禮帶位,上到去原來地方好大,眼望都有幾間房,應該係for 私人小party,今日去到特別正,有班女仔book jor 房慶祝生日,而店舖都隨即播起生日歌,場面真係好熱鬧,好warm 嘅放題餐廳。講返食物先,呢到真係幾多食物選擇。諗得到想食嘅野都有。就係餐紙都有成橦咁高。要拼圖都拼唔曬@@我地叫左嘅食物出得好快,好有效率,首先黎嘅係刺身,刺身樣樣都好新鮮,另外佢排刺身都好靚,仲有啲發光裝飾物,好浪漫,佢刺身都幾多選擇,三文魚,鮑片,帶子,等等全部都好滑,入口融化嘅感覺,整體十分好,夠鮮甜。另外小食亦好多,燒牛肉好味,醬汁好入味,如果有碗白飯就正到暈,不過放題當然冇白飯啦!焗蠔,扇具亦燒得好好味,燒之外亦留左佢本身嘅鮮甜。蝦亦燒得好入味,唔過火,好爽口!另外亦有唔少燒物,樣樣都好吸引。佢亦有小有嘅羊架,初時我都冇咩期望,因為之前食過嘅放題有羊架嘅都做得唔好,點知呢個羊架好有驚喜,首先佢燒得好香,香草味好重,好濃郁,其次佢入口好淋,係即融嘅口感,食完
焗蠔,扇具亦燒得好好味,燒之外亦留左佢本身嘅鮮甜。
蝦亦燒得好入味,唔過火,好爽口!
另外亦有唔少燒物,樣樣都好吸引。佢亦有小有嘅羊架,初時我都冇咩期望,因為之前食過嘅放題有羊架嘅都做得唔好,點知呢個羊架好有驚喜,首先佢燒得好香,香草味好重,好濃郁,其次佢入口好淋,係即融嘅口感,食完唔膩又冇腥羶味,返試又返試!
炸物放面,我同弟弟最鍾意係風沙雞冀,首先雞冀係成隻手咁大,佢亦係即叫即炸,入口脆卜卜,亦包住好多肉汁,好juicy , 加上酸辣漿係完美嘅配合。
另外天負羅虎蝦大大隻好爽口,其他亦炸得唔油膩。
壽司都有好多選擇,就係曼魚已經有兩種,亦有好多其他類型,而且佢每舊壽司體積唔大,細細舊,一啖一口,細細舊亦可以令食客食多啲其他野 ,幾好!
最後係甜品,佢呢間有一大特色就係佢以中式甜品為主打,不過當然亦會有港人喜愛嘅雪糕啦!
整體黎講今晚食得好開心,加上氣氛又濃厚,好warm,係一間誠意嘅放題小店,誠意推介朋友黎,自己亦會再黎食!