2020-11-28 237 浏览
呢日嚟到灣仔船街呢間唔係太起眼既西餐廳Mr. Brown食佢嘅3 course lunch set,午市都有唔少附近既上班族尤其係鬼佬嚟食,感覺都幾cozy😽😽餐包配onion sour cream呢個餐包用個袋裝住都幾得意😗呢個賣相同質地都係第一次見,表面偏硬身好有小麥香,咬開入面係類似牛角包咁有好多氣孔一絲絲咁煙煙韌韌,配埋好香口嘅洋蔥cream幾特別唔錯😗Starter: Whipped mackerel, ikura, celery三文魚子配鯖魚mousse既頭盤,mousse超級幼滑😋😋😋,連埋新鮮既三文魚子一齊食,鮮味好濃郁🤤🤤,一啲都唔會腥,怕腥既人都應該會接受到,另外仲有少許西芹粒係面,令整個starter帶點爽脆既口感。Main: Steak , celeriac, chimichurri 呢度聽聞食steak都出名,主菜都揀咗steak,呢日既cut of today係西冷,叫咗medium,隻色就好靚😻,表面煎到有微微焦香,入面都保留到少許肉汁,有少少牛味,整體肉質唔會鞋不過稍微有少少偏乾🤭,面頭既阿根廷青醬帶微酸,配牛肉食都幾夾,伴碟既薯蓉打到好細滑creamy

餐包配onion sour cream

Main: Steak [cut of the day], celeriac, chimichurri
呢度聽聞食steak都出名,主菜都揀咗steak,呢日既cut of today係西冷,叫咗medium,隻色就好靚😻,表面煎到有微微焦香,入面都保留到少許肉汁,有少少牛味,整體肉質唔會鞋不過稍微有少少偏乾🤭,面頭既阿根廷青醬帶微酸,配牛肉食都幾夾,伴碟既薯蓉打到好細滑creamy。

Dessert: Panna cotta honey, ricotta, coffee caramel, almond
同一般既panna cotta好唔同,呢款用咗ricotta cheese去做,食落帶少少乳酪般既酸味,之後會試到微微芝士既奶騷味,好特別😛,配上底下既咖啡汁同杏仁一齊食,咖啡既香味令到成個奶凍更加香,而且奶凍本身做到好滑溜,不過就在座就唔係個個都鍾意呢種芝士味,我自己就覺得幾好😂

Basque burnt cheesecake
呢個cheesecake係另嗌既,芝士質地好軟滑帶微酸,芝士味都幾濃郁🤩個面真係食到類似焦糖嘅焦香味,配埋酸酸地嘅紅桑子sorbet都唔錯😋

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分