(非会员)
2006-02-18 10 浏览
星期五唔知去邊食好, 但想起友人介紹過這間小炒好食, 所以冒名而來。可能我哋一行四人七点前去所以無咩人呀, 可以好舒服咁食餐\靚飯。(但走時已經人山人海了!)1. 魚片莞茜皮蛋湯: 奶白色湯底, 湯甜,有豆腐, 好滑。2. 豉汁炒聖子: 聖子好滑好新鮮, 但略嫌味道不夠濃, 但其他朋友仔就話都好呀清d食到聖子的甜味同鮮味, 咁我又同意。3. 秘製沙拉骨: 好好味呀, 肉質鮮脆呀, 因為鮮炸後加入千島醬, 酸酸甜甜, 好開胃。4. 啫啫雞煲: 朋友介紹我要叫這味菜, 我本先會覺得普通嘢啫, 未必一定叫, 因為在点菜其間, 見到菜牌的黃金蝦、薑蔥蠔、酥炸田雞腿等,己經好吸引, 接著見到現成整好的椒鹽鮮尤, 炸得好似好靚及香味樸鼻, 令我對叫啫啫雞煲的信念有所動搖。其後其他朋友仔堅決理念, 叫咗啫啫雞煲, 食完之後我無後悔呀! 我從來都無食過咁滑的雞煲,好野味, 有豬潤同洋蔥陪襯, 雞好食, 但身為綠葉的豬潤同洋蔥亦不得不讚頂瓜爪, 点解咁熱的煲, 豬潤不但不會乾, 而是好滑同嫩口, 我確定豬潤係全熟的。但平時自己買回來無論焯或煮, 要煮得熟一平乾同\"孩\"口。當然有其他餐\廳可以

4. 啫啫雞煲: 朋友介紹我要叫這味菜, 我本先會覺得普通嘢啫, 未必一定叫, 因為在点菜其間, 見到菜牌的黃金蝦、薑蔥蠔、酥炸田雞腿等,己經好吸引, 接著見到現成整好的椒鹽鮮尤, 炸得好似好靚及香味樸鼻, 令我對叫啫啫雞煲的信念有所動搖。其後其他朋友仔堅決理念, 叫咗啫啫雞煲, 食完之後我無後悔呀! 我從來都無食過咁滑的雞煲,好野味, 有豬潤同洋蔥陪襯, 雞好食, 但身為綠葉的豬潤同洋蔥亦不得不讚頂瓜爪, 点解咁熱的煲, 豬潤不但不會乾, 而是好滑同嫩口, 我確定豬潤係全熟的。但平時自己買回來無論焯或煮, 要煮得熟一平乾同\"孩\"口。當然有其他餐\廳可以加梳打粉去令佢\滑, 但雞煲加豬潤同咁滑口都係第一次試到的。
5. 蒜炒油麥菜: 無而係多油, 出街食飯難以避免, 配以炸蒜, 這碟菜係清甜爽脆的。
加埋汽水, 埋單都係二百元, 四個人分, 每人五十元抵到爛。
有人覺得唔好食, 可能係無叫此小廚的手本戲, 叫中咗就其樂無窮, 況且小炒館來說算是不錯的選擇, 有咁多人排隊必定有其道理。雖然舖位細, 但係食物的質數同價錢如此, 算係高班了。應該向舖裡的員工致敬,繼續加油吧! 我會成日來開餐\的。