2018-07-17
朋友週末小聚,諗住搵間傳統嘅酒樓,神推鬼擁下去咗鳳德邨嘅稻香,歎下屋村酒樓小菜。晚飯有孖寶,等我研究下先。阿姐極力推薦麵包蟹,話得返一隻唔食就走寶,唔鍾意避風塘嘅話,仲可以free $30 送伊面底。響唔食唔俾面嘅情況下我哋就咁叫咗啦⋯⋯上枱之後係點?OK啦。麵包蟹都多膏,但蟹肉就唔夠鮮甜,而且殻太硬好難食到,食食吓大家懶鬼都放棄了。上湯伊面就咸咗啲,初初食上層都OK,底層多汁又咸,似咸湯浸,少少失敗。另外仲叫咗薑蔥焗美國蠔,鍋仔夠熱,D蠔又超大隻,都好味夠 juicy ,正的 ! 話咁快清晒。必試鹹鮮倉魚...... 上枱我即刻聞到好鬼腥,條魚用鹽醃過,估計一兩日左右。食落係唔腥既,不過有啲似鹹魚,奇奇怪怪。個人意見⋯⋯唔試絕對冇損失。孖寶我哋配左炒菜,大澳蝦糕炒蕃薯苗,味道正常而且夠大碟。另一個小菜就叫咗菠蘿咕嚕肉,亦係經典嘅味道,呢D無得輸,細碟咗啲轉頭就冇晒。最後佢係經典的通才炒牛肉,辣辣地幾好味,而且牛肉多過菜。枱夠大張,闊落好坐。服務都唔差,有傾有講有溫度。六個餸埋單八百幾,屋村酒樓屋村價,都算OK啦。
晚飯有孖寶,等我研究下先。
孖寶我哋配左炒菜,大澳蝦糕炒蕃薯苗,味道正常而且夠大碟。
最後佢係經典的通才炒牛肉,辣辣地幾好味,而且牛肉多過菜。