2018-08-13 53 浏览
今次又再一次黎荃灣食好西,要介紹既係呢一間位於荃灣悅來坊商場入面既一間上海菜叫做尚點,首先提一提大家呢間商場好多野食,而且消費滿$400可以免費泊車2小時,好岩一定大細黎呢度行下食下野.呢一間菜館入面既坐位同裝修都非常闊落,而且好多卡位,卡位背椅亦都做得好多,私隱度十足,傾計都吾怕比人聽到.我地今次黎食晚餐,有選擇困難症既我就簡左呢一個自選套餐,入面有哂前菜,小菜,飯面,甜品,而且有D主打菜比你簡我黎又比較實惠,身為大胃王既我就簡左呢個$388蚊套餐.介紹番我點既呢幾款出色之選:前菜雞絲粉皮,鮮肉小籠包雞絲粉皮D粉皮好夠薄,花生醬亦吾會好溜,無蓋過其他材料既味道,食吾飽先係一道稱職既前菜.鮮肉小籠包都係皮薄,包入面細細舊肉,份量岩岩好,再配上黑醋同薑絲十分開胃.湯羹栗米豆腐羹呢個羹味道夠清,湯身亦吾會太杰,好易入口,貼上貼心既豆腐粒加上非常多蛋花,好似食另類既豆腐花咁.豆腐粒非常足料.面飯京蔥開洋拌面由於擔心食我太飽食吾哂,亦是我簡左呢一個拌面.京蔥配上大量蝦米,非常香口.面亦都好有咬口,事關我吾鐘意D面太腍身無咬口.小菜黃金排骨,元貝賽螃蟹,糖醋魚塊重頭戲黎啦,我非常之推介大家簡呢個

前菜
雞絲粉皮,鮮肉小籠包

湯羹
栗米豆腐羹

面飯
京蔥開洋拌面

小菜
黃金排骨,元貝賽螃蟹,糖醋魚塊
重頭戲黎啦,我非常之推介大家簡呢個黃金排骨同埋糖醋魚塊,黃金排骨基本係係肉排,無咩骨,而且非常腍身,黃金即係咸蛋黃,用咸蛋黃炸到個肉排好有咸香.食落可能有小小溜,但都阻止吾到我成碟食哂.另外糖醋魚塊亦都好好食,雖然表面有糖醋汁,但魚塊仍然保持到脆身,食落亦都有好香既果仁香,睇真D原來係腰果拌碟,真係非一般,吾錯吾錯.
而元貝賽螃蟹D元就變左元貝絲,但因為咁,就令到成碟都有元貝,味道均勻左,而且賽螃蟹,即蛋白份量十足.

甜品
高力豆沙
最後高力豆沙,自己係出面吾係成日食到,外面痴左小小糖霜,食落吾會太甜,亦都無蓋過豆沙既味道,算係吾錯.

最後最後,呢度環境都好好,我地晚飯時間黎食,都吾算太多人,可以慢慢食同傾好耐計都得,食物亦都黎得好快.