2022-10-27
同老婆行完旺角,上火車站搭車返屋企前,為食妹老婆又口痕,要食甜品,無計啦,去新世紀Moko 行個圈,睇下有咩甜品買走返屋企食。經過一間店舖見到門口有人排隊買蛋糕,門口佈置又靚,有我最鍾意嘅貓貓,我同老婆打打咭之後,我諗住再行下有無其他舖頭唔使排隊,但老婆理論:梗係好食先有人排隊,好彩唔多人,所以我都排一份。呢度有好多款古早蛋糕,睇廣告牌,有個人氣No.1嘅香濃拉絲芝士蛋糕,唔貴喎88蚊,買個試下啦,之後店員話有綠茶蛋糕,係旺角店限定,我姨仔係綠茶控,所以又買左一盒,返屋企慢慢試。味道:香濃拉絲芝士蛋糕,芝士味香濃,蛋糕軟滑,而且唔會太甜,非常啱食,一盒蛋糕切到10片,平時少食蛋糕嘅我,都食咗2片😋綠茶味蛋糕,佢有綠茶味嘅香,但唔會澀,又係唔太甜,當中夾雜咗少少紅豆,味道匹配,當想食第2片嘅時候,已經俾綠茶控姨仔食咗😑總括而言,我覺得性價比好高,咁大舊蛋糕都唔使90蚊,喺連鎖式餅店都買唔到,唔會死甜,啱晒一家大細👍
味道: