2017-09-08
尋日同男友去太子行街,行到餓餓地就去搵下有咩好野食,男友想食泰國菜,見到呢間幾近就去試下由於係平日又過曬食飯時間,所以直接行入去就有位坐見佢門口餐牌上嘅午餐都幾抵食,就入去試下啦入面環境都幾闊落喎!裝修都好有心思,而且座位空間感都好足夠!由於街外又熱又焗,加上行街行到超攰,真係餓到一個點!🙈二話不說,先黎個椰青解解渴先男友就點左杯洛神花特飲嘩💕唔係講笑!真係透心涼呀!😌其實店員都好快遞上清水同餐牌,因為有時去啲餐廳,坐左勁耐,真係水都無杯我就點左個豬頸肉冬蔭公湯河其實呢間餐廳都幾多選擇架面可選:河粉、金邊粉湯底可選: 清湯、喇沙同冬蔭公最令我驚喜嘅係佢地碟豬頸肉好大碟呀!😍😍😍😍 平時就咁當小食點菜都係得十片呢碟竟然已經有8片仲要係另上💞仲要係好食😍姬絲係超級鍾意食豬頸肉嘅佢地嘅豬頸肉個邊有點燒到硬硬地咁,但中間嘅肉質又好軟再點埋佢地個汁我直頭想叫多碟黎食呀!🙈不過因為碗河粉嘅份量都唔少野,所以我先至我放棄左叫多碟豬頸肉個冬蔭公湯酸辣程度適中,對於吃得辣嘅我黎講,唔會話得個辣字,而且河粉索左啲湯,太有風味啦!男友就點左肥牛金邊粉配喇沙湯底雖然話係Lunch,但材料依然勁豐富,肥牛有好多
由於係平日又過曬食飯時間,所以直接行入去就有位坐
見佢門口餐牌上嘅午餐都幾抵食,就入去試下啦
由於街外又熱又焗,加上行街行到超攰,真係餓到一個點!🙈
二話不說,先黎個椰青解解渴先
男友就點左杯洛神花特飲
嘩💕唔係講笑!真係透心涼呀!😌
我就點左個豬頸肉冬蔭公湯河
其實呢間餐廳都幾多選擇架
面可選:河粉、金邊粉
湯底可選: 清湯、喇沙同冬蔭公
最令我驚喜嘅係
呢碟竟然已經有8片
仲要係另上💞
仲要係好食😍
姬絲係超級鍾意食豬頸肉嘅
佢地嘅豬頸肉個邊有點燒到硬硬地咁,但中間嘅肉質又好軟
再點埋佢地個汁
我直頭想叫多碟黎食呀!🙈
男友就點左肥牛金邊粉配喇沙湯底
雖然話係Lunch,但材料依然勁豐富,肥牛有好多片,豆卜都有4舊,仲有半邊雞蛋
而佢上面啲乾蒜片同埋酸菜,亦配合得天依無縫
而精髓在於個喇沙湯底,佢唔辣嘅,但係個湯好濃,絕對唔係揸流灘,亦唔係希到水咁👍🏻 係好味嘅
最後埋單才百多元,每人都只係90幾蚊
真係大件夾抵食呀!
丫!仲有樣野要提而我去餐廳時都幾睇重架!就係佢地個廁所都佈置得好鬼靚同好乾淨👍🏻