2013-11-11
原本以為香港已經冇曬經濟又抵夾好食既放題,始終高級既郁啲就3XX,平既又怕野食唔新鮮食壞人。但我個平民食家表姐就帶左我黎呢間係尖咀既新野,平時黎開尖咀放題來來去去都係1,2間,既然佢推介落,愛嘗試新野既我都不能夠拒絕!入到去第一印象係個場真係好大,卡位多又闊,2人枱又可以放到好多野,一啲都唔失禮。最抵讚都係reception經理,話可安排卡位比我地叫野食既紙都有成7張咁多,平時夜題頂多都係壽司,刺身,天婦羅,拉麵咁但呢度又有特色料理,又有一啲出面少見既卷物,最正都莫過於係有海膽壽司,平時出街食平極都要20蚊客,今次終於可以食番夠本啦!我地食完佢頭輪送既刺身拼盤之後,決定encore返油甘魚,三文魚同吞拿魚。今次上桌唔再係一盤上,師博細心地將三種魚不同咁舖係啲冰上面,上桌時一片片粉紅,深紅,淺橙咁,淨係賣相都win曬不過最鐘意佢既刺身都係好厚一塊,而唔係不知所謂既”刀功了得“薄薄一片就當一份數量比你。講返味道,我就最鍾意先食三文魚->油甘魚->吞拿魚,三文魚類肉質肥美,再加上呢度過厚肉,食1,2塊,再食舊味道醇厚,但脂肪量較少既油甘魚,吞拿魚因為脂肪量較少,味道較其它魚撲
不過最鐘意佢既刺身都係好厚一塊,而唔係不知所謂既”刀功了得“薄薄一片就當一份數量比你。講返味道,我就最鍾意先食三文魚->油甘魚->吞拿魚,三文魚類肉質肥美,再加上呢度過厚肉,食1,2塊,再食舊味道醇厚,但脂肪量較少既油甘魚,吞拿魚因為脂肪量較少,味道較其它魚撲實所以放最後食。
食完魚既刺身,我地道試蠔既刺身,生食蠔我真係好少係日本放題食過,不過味道都幾特別,入口似食生蠔,不過佢既SIZE又比生蠔大,咬落冇JUICY,不過就有好濃既蠔味,類似金蠔豉個種濃厚風味,我就鐘意點少少刺身豉油,再落少少檸汁,更加帶得出蠔既鮮味同削減左佢滯既感覺
海膽壽司口味好香濃,海膽入口即溶,即得一讚係呢度啲紫菜係脆既!飯都係凍既,最討厭食暖飯壽司