2022-05-17 31 浏览
📍「麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室」- 大角咀今次食食食之旅黎到大角咀😌大角咀不嬲出名多野食,👦🏻👧🏻都好中意黎呢度搵野食😋今次就俾我哋搵到間馬拉餐廳,即刻衝去試試😎📷餐廳店面好闊落,坐得幾舒服👍🏻裝修富有特色,牆上佈滿關於「芽菜雞」嘅畫,好得意!👧🏻最中意係佢哋嘅餐具同碗碟,用咗墨綠色做主色,好靚🤩🍴砂煲老鼠粉💰HK$78✨推薦指數:8/10一場嚟到點可以唔試佢嘅招牌菜之一「砂煲老鼠粉」,入面配料有好多,包括銀針粉、豬肉碎、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜、蝦米、豬油渣同半熟蛋!半熟蛋鋪面好吸晴🤩,撈勻咗佢隻蛋已經熟咗,證明成碟野熱辣辣🤣👧🏻好中意食呢度嘅銀針粉,因為夠煙韌唔會太乾‼️撈勻咗之後每條銀針粉都好入味,咸度岩岩好,而且仲好掛汁🤤可能落咗豬油渣嘅關係,整體來講會有少少🤏🏻油😛蝦米提升咗成煲老鼠粉嘅咸香味,勁加分,而且仲要好大份,最後我地成煲清哂🤣🤭🍴怡保芽菜雞黃薑飯💰HK$68✨推薦指數:7/10首先讚下佢嘅擺盤好有心思,黃薑飯上面有個用青瓜鋪成嘅💚,好得意🤣食落雞肉比較肥,我地個份有齊雞胸同雞腿肉,雞胸唔會太鞋,雞味好出;雞腿入口滑身啲,不過雞肉份量可以大份少少🤏🏻就更好🤣講到明係芽菜
📍「麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室」- 大角咀

今次食食食之旅黎到大角咀😌
大角咀不嬲出名多野食,👦🏻👧🏻都好中意黎呢度搵野食😋
今次就俾我哋搵到間馬拉餐廳,即刻衝去試試😎

🍴砂煲老鼠粉
💰HK$78
✨推薦指數:8/10

🍴怡保芽菜雞黃薑飯
💰HK$68
✨推薦指數:7/10
講到明係芽菜雞,點可以無芽菜呢⁉️佢嘅芽菜好新鮮爽口,條條漲卜卜,夠鮮租
甜😋👍🏻
黃薑飯好有驚喜‼️薑味非常出,而且飯質濕潤度岩岩好,粒粒分明,亦不會太油,同芽菜雞好夾🤗

🍴細滲(肉骨茶)
💰HK$78
食馬拉野點可以唔試佢哋嘅肉骨茶呢😚
👧🏻中意馬來西亞嘅肉骨茶多過新加坡嘅,因為中意藥材味重啲🤤
呢度嘅肉骨茶用咗多種藥材熬制足足2️⃣日,富含多種營養素,強身健體💪🏻🤣
雖然只係嗌最細份,但佢嘅配料都好多,有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、金菇、油炸鬼,非常豐富👍🏻
肉骨茶飲落有淡淡嘅藥材味,唔會太咸,飲哂仲可以加湯🤩碗底仲有個小蠟燭🕯️保溫,非常貼心🥰
👦🏻👧🏻覺得一字骨幾入味,不過其他配料味道相對較淡,可以入味多少少🤏🏻就好🤗

🍴馬拉沙嗲串-雞/牛/豬(3️⃣串)
💰HK$45
✨推薦指數:7/10
沙嗲醬嘅花生味非常濃,食落甜甜哋,👧🏻好中意🤤
。雞:肉質唔鞋,亦唔會太乾,燒得岩岩好,亦夠入味😋
。牛:牛味重,咬落唔會太韌,點埋沙嗲醬好夾😚
。豬:肉質偏肥,有少少似咬緊豬油咁,瘦返少少🤏🏻會好啲😛

🍴美祿恐龍(凍)
💰HK$28
✨推薦指數:7/10
滿滿嘅美祿粉鋪係飲品嘅表面,好似就快滿瀉咁好邪惡😈撈勻咗飲係濃濃嘅美祿味,好滿足🤤🤤🤤

🍴椰汁斑斕冰(凍)
💰HK$28
✨推薦指數:6/10
聞落去已經有好重嘅椰香味,飲落超重椰汁‼️斑斕味道反而唔多覺,可能被椰汁蓋過咗,整體來講係偏甜,岩哂🐜人🤣