2022-08-15
講起青衣,真係諗唔到有啲咩好嘢食,好似食物沙漠咁。原來喺一間平民商場入面,有一間泰國餐廳,食物質素幾好而且價錢勁抵!餐廳座位寬落,坐四個人都唔會話逼,而且上菜速度都好快!👍🏻------------------------------叫咗一個四人餐,$438可以喺佢個menu揀五款食物,每人以半價加一杯嘢飲,勁抵食!🧆/泰式小食拼盤(小)/拼盤豐富,咩都有啲:炸雞翼、蝦餅、春卷、串燒。最好食係佢個蝦餅,配上甜辣醬,好開胃;春卷裏面包嘅係蔬菜,食落味道差少少,但就啱曬食素嘅人,清清地;串燒同炸雞翼味道正常,冇太大驚喜。🐔/去骨海南雞半隻/份量都好多有足足半隻!雞肉整得幾好,冇雪味肉質好嫩滑,點佢酸酸辣辣嘅海南雞醬食,好開胃幾好食,推薦!🍳/泰式蠔仔鐵板炒蛋/蠔仔好多,大大粒好juicy!伴碟嘅醬汁酸酸甜甜,闢到少少蠔仔嘅腥味,同蠔仔蛋都好夾!Overall食落其實類似台灣夜市嘅柯仔煎,不過蛋味濃郁啲,啲蛋好似有少少炸嘅感覺,更香口!🦀/招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹/份量好大!軟殼蟹好大隻,有四舊,炸到金黃脆皮,擺喺厚厚嘅麵包磚上面,再淋埋滿滿嘅黃咖喱汁,勁吸引!黃咖喱唔辣,甜甜地有啲椰香味,食
🧆/泰式小食拼盤(小)/
🐔/去骨海南雞半隻/
🍳/泰式蠔仔鐵板炒蛋/
🦀/招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹/
份量好大!軟殼蟹好大隻,有四舊,炸到金黃脆皮,擺喺厚厚嘅麵包磚上面,再淋埋滿滿嘅黃咖喱汁,勁吸引!黃咖喱唔辣,甜甜地有啲椰香味,食落比較creamy,食多果一舊會開始有啲膩,個人覺得如果辣啲會仲惹味好食!
🍍/泰式菠蘿海鮮炒飯/
海鮮炒飯有好多海鮮配料,菠蘿粒好鮮甜,好醒胃!
🍹/珍多冰/ +$13
🍹/椰汁冰/ +$13
🍹/咸檸檬梳打/ +$13
🦐◖泰式生海蝦(12隻)◗ $168
好新鮮,有一粒大大粒嘅蒜頭喺面,隻蝦就擺喺個cocktail杯入面。蝦肉鮮甜爽口,有兩種唔同嘅醬汁浸住啲海蝦,青色偏酸紅色偏辣,個人鍾意青色嘅醬汁多啲!
🥓◖馬拉盞豬頸肉炒河◗ $68
河粉炒得幾入味,幾乾身同完整,唔會一舊舊,加埋啲黃椒青椒可以中和返個油膩感!食曬成份就會略嫌少少濃味,豬頸肉份量亦唔算好多。
Encore指數:8.5/10
我地怕唔夠食仲散叫咗啲,但事實證明係好夠仲有突嘅!四人套餐呢個價錢有五道菜,仲要啲菜式都係幾高質幾吸引,又有主食又有海鮮,平日唔洗收加一,真係抵到爛,絕對值得回票價!見到其他枱每枱都有叫套餐入面嘅明爐烏頭魚🐟,可能係佢地嘅招牌菜,下次去可以再戰!