2023-06-27
喺尖沙咀想食又高質又抵食嘅燒肉,我第一時間就會諗起「驚安燒肉商店」🤫 佢係筲箕灣「激安燒肉工房」嘅姊妹店🏮餐廳空間闊落唔會坐到好逼~ 好適合情侶約會或者同朋友聚會!呢度午市更有7折優惠,Sapporo生啤全日買一送一,抵呀!♥ 驚安九宮格盛合 $588燒肉盛合係呢度嘅名物,有「一圈入魂」、「第二次盛合」、「第三次盛合」、「驚安九宮格盛合」,大家都必定會叫其中一款嚟打卡!而呢款「驚安九宮格盛合」一盒有齊九款唔同部位嘅和牛,想自己挑選部位嘅話可以叫「自選九宮格燒肉盛合」💁🏻♀️店員介紹先食左下角特上舌芯,食咗外面一圈先,壺漬牛肋條係濃味,所以留返尾二食,最後再食中間嗰個沙巴當磚先係正確順序~ ☞ 特上牛舌芯爽彈中帶嫩,略有嚼勁,燒到表面焦脆仲正!咬嘅時候肉汁溢出💦 灑鹽食係必須👍🏻 成個盛合牛舌芯呢個部位油脂最少,難怪要第一個食先👀☞ 手切牛頸脊油脂較少,有嚼勁,肉味適中,對於好怕食太油嘅人可能會鍾意💁🏻♀️☞ 手切和牛五花油脂分布均勻,比想像中無咁膩,口感油潤,保持到肉汁,唔錯!☞ 和牛三角腩油花豐腴,肉質細嫰軟滑,有入口即溶喎👍🏻呢款唔洗燒太耐,7成熟就夠,每邊輕輕燒就可以👀☞ 和牛友
☞ 手切牛頸脊
☞ 手切和牛五花
油脂分布均勻,比想像中無咁膩,口感油潤,保持到肉汁,唔錯!
☞ 和牛三角腩
☞ 和牛友三角
呢個部位除咗較多油花,肉味都好濃!油香肉香停留喺口腔👄 入口即溶之餘具鮮甜味!
☞ 極黑和牛
有一定厚度,肉味同油脂都恰到好處,鐘意食有嚼勁肉感嘅人會鍾意呢款!
☞ 一口和牛
呢間嘅一口牛勁juicy🤭 一咬喺口腔入面爆汁,肉質夠滑又唔韌,有一粒食到有筋,其餘都無筋~
☞ 壺漬和牛
本身已經係一片片,唔洗自己剪,醃製過後多咗一份鹹香,加上蔥粒燒完更香口,突顯牛香!
☞ 沙巴當磚
Zabuton係和牛稀少部位之一,明顯嘅霜降大理石紋,油脂非常之豐富,油香澎湃!油香當中帶點淡淡甘甜味,未去到入口即溶,佢係油脂香濃得嚟又有咬口嘅!呢款單叫一碟都$198,所以叫盛合抵食呀😆
一碟有4嚿多士,賣相都啱打卡📸 烤過嘅麵包夾住厚切吉列和牛,一咬就感受到和牛嘅juicy💦 配上黑松露芥末醬,松露香氣十足同時又唔會覺得好油膩😝 四嚿兩個人share 真係唔夠喉
同燒肉食確實係正!蛋黃呈深橙色,白飯底下仲有牛肉汁,同紫菜一齊撈勻嚟食真係好食😝 不知不覺就食哂~
雖然生啤買一送一好吸引,但佢個焦糖菠蘿乳酸更加吸引我眼球👀 我叫呢杯乳酸完全係為咗上面嗰串焦糖菠蘿而叫🤭 乳酸甜甜哋唔會太酸,清新解膩🍍
餐廳推薦度:7.5/10
店員會主動換網👍🏻 和牛質素唔錯,午市仲有7折優惠,咁嘅價錢真係驚安呀!!🤩