呢兩年路經通菜街都會發現有唔少食肆🍴望落幾吸引仲有唔少人係門口等位,相信如果認真上黎逐間幫襯仲要唔係每日食一間,應該都要一年半載先試得完🙈.今次介紹既呢間台灣餐廳🇹🇼絕對值得推介,因為佢既CP值真係好高‼️一份定食套餐65蚊已經有齊湯品🥣、前菜🥬、飯🍚/麵🍜 +主食🥘同埋小食🧆,如果好似我咁揀呢樣個樣,再加杯野飲🧋加碗仙草凍🍨,食到捧住個肚離開🤰🏻,人均都係90零蚊左右🤩所以當日平日夜晚8、9點去到,食店依然座無虛席要係門口等位👭🏻,價錢咁親民又難怪會咁旺場🔥******************************🥢定食套餐 ($83)✨紫菜湯🥣細細一碗都有一撮紫菜,飲到紫菜既鹹鮮而唔係死鹹既味道😌-✨鹽漬小蕃茄🍅 (前菜)前菜係小蕃茄同小黃瓜2選1,醃過既小蕃茄雖然外皮已經變腍,不過內裡依然多汁💦-✨甘香滷肉飯🍚呢度既滷肉🐷肥瘦適中唔肥膩,味道略帶甘甜,五香粉味唔會太重,個人認為呢種唔太濃既味道就岩岩好,幾適合平時飲食清淡既人士🤔不過如果閣下想要濃味d而又食得辣🌶既,可以考慮加4蚊揀呢度作為全港首創既大仔麻辣滷肉飯🌟,相信味道應該都唔錯😬-✨逢甲鹽酥雞🐔(主菜)落單時好猶豫到底要揀
🥢定食套餐 ($83)

✨紫菜湯🥣
細細一碗都有一撮紫菜,飲到紫菜既鹹鮮而唔係死鹹既味道😌
✨鹽漬小蕃茄🍅 (前菜)
✨甘香滷肉飯🍚

✨逢甲鹽酥雞🐔(主菜)
落單時好猶豫到底要揀鹽酥雞🐔定係香酥炸豬排🐷,店員就話鹽酥雞比較受歡迎🔥,所以最後揀左佢🤩
呢度既鹽酥雞係用雞柳黎整,由於無乜脂肪,肉質會比較乾,但又不至於又鞋又硬食到牙都軟既個種😛

不過都想讚下👍🏻雞件炸粉唔會好厚,夠乾身又唔油膩,食落仲係台灣夜市食到既個陣炸野味,係正宗既台灣味道💯
✨台灣小香腸🌭 (小食) (+$6)
每次係台灣夜市必食既台灣腸,呢度小食轉配價都只係加6蚊,咁抵食又點可以錯過😌

兩條小香腸分左做四件,香腸肥瘦比例適中唔會有太多肥膏,外皮香脆,味道甜甜地,大人細路都岩食😋
✨凍珍珠百香綠茶🍹 (加配+$12)
雖然知道大部分台飲都係用糖漿沖調而成,但本人對於百香果綠茶真係無乜免疫力😆 好彩呢杯百香綠茶唔會過甜,珍珠夠彈牙👄而且仲好大杯,岩晒食飯時飲😌
🥢定食套餐 ($98)
✨涼拌小黃瓜🥒 (前菜)
小黃瓜口感爽脆,味道酸酸甜甜幾開胃,個人認為比小蕃茄更加吸引😝
✨肉燥麻辣牛湯麵🍜 (+$4)
為左怕大家會擺烏龍,menu上特別註明左呢度既牛湯麵不含牛肉,只係牛湯底😆

幾令人意外既係呢度碗麻辣牛湯麵會拍得住川菜館,湯頭有好大陣麻香🌶,仲幾夠味😳 雖然對於唔太食得辣既我黎講佢會有少少辣🤏🏻,不過都並非辣到入唔到口既😌
麵條既口感唔會太腍,掛湯能力亦唔錯,而且份量唔細,男士🧑🏻‍🦱黎食都無問題👌🏻

✨紅燒牛筋腩🐮 (主菜) (+$5)
牛腩同牛筋大約各有3件,兩樣都炆到好夠腍,牛筋食落仲好有膠質🤓

另外仲有幾舊紅白蘿蔔🥕同樣炆到好腍,整體黎講唔會好濃味,不過有比較之下個人就認為鹽酥雞吸引d🤣
✨麻辣豬腸🐷 (小食) (+$6)
本來點麻辣豬耳點知黎到變左做豬腸,為怕麻煩就費事更換啦🙈

個人認為呢度既麻辣🌶味道真係幾到位,食落好惹味😋 而豬腸既味道同樣突出(唔係臭呀😂),夠晒肥美所以入口即溶🤤
接受到豬腸既朋友應該會覺得幾正,對於唔食既人黎講應該會難頂🤣
✨凍珍珠茉香奶綠🧋 (加配+$12)
相比百香果綠茶,呢杯奶綠飲落就比較水,奶🥛同綠茶🍵味道唔太明顯,感覺珍珠奶茶既茶味可能會更突出🤔

建議珍珠奶茶控都係揀返珍珠奶茶🧋,價錢仲平d添🙈
✨珍珠紅豆仙草凍🍮 (加配+$6)
食完正餐食返碗甜品係正常不過既事,係呢度加6蚊就有碗加左煉奶既珍珠紅豆仙草凍🥣,一人份量可以自私食😌
甜品中既珍珠比飲品飲到既更加煙韌彈牙,雖然仙草味道唔太食得出,不過作為一碗飯後甜品而且只需6蚊,個人就認為好抵食👍🏻
👧🏻人均消費:$90-$100
😋味道指數:3.8/5
💰抵食指數:4/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.8/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍小麻吉滷肉飯
地址:旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
⏰營業時間:11:30–22:30 (Mon–Sun)
(📍大埔亦有分店,營業時間或會有所不同)