2017-01-20 101 浏览
今日深水埗買完野,去左食米苔目。唔知咩係米苔目,所以就咁入左去挑戰下。原來米苔目係一種粘米粉整成既米粉,幾特別。台灣野食。入左去聽到入邊講緊台式普通話,我諗都幾正宗。叫左個豬潤腩肉沙爹湯底。外表好似譚仔。即刻試下米苔目。米苔目個口感軟,有米香味。味道有少少似蘿蔔糕咁,但會香d。沙爹湯底都好香,鍾意佢整既豬潤,整得啱啱好,唔會太老。腩肉都新鮮,呢個米苔目都幾特別,而且價錢冇想像中貴,38蚊,合理的。叫左個香豬雙脆。豬耳同腎既拼盤。上菜好香麻油味,食一啖,會感受到有陣輕輕的酒味,正!花雕酒同芝麻配搭得好,爽口彈牙。叫左個蒜蓉鴨肉,大大碟,28蚊,食得過癮。鴨肉新鮮,好juicy。辣辣地,唔會好辣,夹得好!食完已經好飽。原來仲有童年回憶波子汽水飲。即刻叫左個波子汽水,食完少少辣既野,再飲汽水,正呀!
今日深水埗買完野,去左食米苔目。
唔知咩係米苔目,所以就咁入左去挑戰下。