2019-08-23
今日去開沙田,想食日本嘢,但又唔想幫襯大型連鎖店,有咩選擇呢?行行下見到一間木裝修嘅日式餐廳,就入去試下。餐廳座位闊落,全店木裝修,入面有兩個魚缸,燈光唔算光猛,令人有少少置身居酒屋嘅feel,整體感覺舒適。餐廳做緊夏日週年激安祭,可以用優惠價試到多款美食,包括爆丼、海鮮、刺身等等。我哋就揀咗三文魚刺身三文魚子爆丼!我哋另外仲叫咗一個自選迷你配搭, 鹽燒牛舌套餐,同埋燒北海道產魷魚。三文魚刺身三文魚子爆丼一上枱,只見三文魚刺身。然後店員將小木桶入面嘅三文魚子淋上去!滿滿嘅三文魚子,視覺效果一流。我就貪心一啲,如果再多啲三文魚子就好喇😍三文魚子粒粒飽滿,味道適中,唔會太咸。三文魚刺身油脂亦足夠,加埋三文魚子一齊食,太正喇。燒北海道產魷魚好大條,肉質彈牙。魷魚調味非常好,燒得香噴噴。配上蛋黃醬,更勝一籌👍🏻自選迷你配搭揀咗冷麵、迷你蒲燒鰻魚丼,再加飛魚子壽司。冷麵嘅汁好好味,鰻魚丼嘅鰻魚肉質鮮美,醬汁惹味!飛魚子壽司就略為失色,冇乜特別。鹽燒牛舌套餐嘅牛舌厚薄適中,食落有咬口。燒得油香四溢,好送飯呀!食埋伴碟嘅沙律菜,中和一下豐腴嘅感覺。以上兩個套餐都跟麵豉湯、前菜、茶碗蒸同埋飲品。特別要
以上兩個套餐都跟麵豉湯、前菜、茶碗蒸同埋飲品。特別要講個茶碗蒸,蛋蒸得滑溜,材料有菇、蝦、蟹柳,算蒸得唔錯👍🏻
最後,飲埋杯朱古力同柚子蜜,飽哂😌