2018-12-29
臨近年尾,係時候去舊迎新。先幾日食過牛屋,今日一於食埋新牛屋。只係$43一個lunch,所以都係不能期望太高,只抱著食茶記心態去食。入到去就被女侍應指定坐邊,呢度環境跟牛屋一樣殘舊,但燈光比牛屋稍為光猛,感覺較好。至於座位就真係唔多好坐,佢張凳係唔知竹定藤個類做,再加個爛鬼座墊咁大把。如果係肥佬坐落去,張凳會唔會即刻報銷呢?呢度只得兩個樓面,水吧傳菜收銀一腳踢,佢地全程係黑口黑面,沒有半句廢話,落完order,哦一聲都無。笑容?自己去M記拎啦,免費的(依家唔知仲有無)。服務?有的,基本吧,最起碼無比餐包你,同佢講佢會比番你,所以同牛屋唔同,佢係……有加一的。我叫左紅湯,蜜糖芥末豬扒配意粉,熱檸茶。佢個紅湯酸辣度調較得好好,真心讚比上次牛屋更好飲。餐包用焗爐整熱過,自己落牛油,好味的。主菜來了,嘩,兩大塊豬扒……咁都只係4草野,邊度搵呀?個蜜糖芥末汁甜甜地,有d似茄汁,好特別,不話又唔係好食到芥末味。豬扒煎得好好,肉質正正常常,唔算好有驚喜。至於意粉份量唔多,但意粉軟硬度控制得好好。配菜,是熱的,已足夠了!整體來說:簡單好味。最後熱檸茶無特別,茶味一般,不過竟然有三片檸檬比你,算係咁啦。
最後埋單$47,我其實初時唔知要加一,但女侍應又好醒咁見我有少少猶豫,真係半秒左右既猶豫,佢就即刻講句“有加一”。咁都比你知,服左你了,抵比抵比~
同牛屋比較作一個lunch對決,兩間主菜味道都唔錯,都係抵食夾大件,服務就大家都一般。但新牛屋既湯同配菜比較好,算跑贏一個牛鼻吧~