2017-04-10 397 浏览
有次行過aeon style food court見到呢間餐廳排晒長龍,好奇望下menu有咩食,見到又有燒魚定食又有海鮮丼揀,咁多選擇,就決定一定要搵次黎試下。對於海膽控既我黎講,一見到menu個海膽三文魚丼咁靚,諗都唔諗就即刻落order啦!個飯一黎到,嘩賣相好靚,果然同menu上面張相一模一樣。仲隨餐附送一碗麵豉湯。麵豉湯入面既湯料好足,有豆腐,紅蘿蔔同白蘿蔔片,昆布,同少許蔥花。湯料既分量好多,每舀一啖湯都可以食到啖啖湯料,好滿足。麵豉湯好濃味,又唔會太鹹,絕對唔似係用湯粉加水沖果啲麵豉湯。之後就到今晚晚餐既主角 -- 海膽三文魚丼啦!呢個飯唔單止好睇,仲好食!壽司飯既酸味適中,不過略嫌有啲黏,如果可以做到粒粒分明會更好。海膽既分量有成接近半碗飯咁多,入口一啲都唔腥,好鮮甜,texture仲好滑!三文魚有五塊咁多,每塊都有一定厚度,肥瘦適中,算係不過不失。係出面食刺身丼一般都要至少百幾二百蚊,係aeon style food court呢到$109就食到咁高質素既刺身丼,真係好驚喜!絕對值得推介!
之後就到今晚晚餐既主角 -- 海膽三文魚丼啦!