2001-03-05
去到銅鑼灣食越南o野,通常都諗起「燕萍」,但其實o係波斯富街o既「香河」都屹立好多年o家。<br>果度有一個二人套餐,都幾抵食。$98有「生牛肉湯河」兩碗、「越式春卷」、「越式粉卷」同甜品。<br>「生牛肉河」D湯都幾清甜,牛肉夠咬口、有肉味,我覺得比「燕萍」更出色,但係佢o既河粉就較幼、唔夠滑,口感稍遜。<br>「越式春卷」夠脆口,生菜加薄荷葉,味道一絕。仲有,佢D 酸甜汁比其他越南舖正。<br>「越式粉卷」皮夠滑,但唔夠薄,咬落有D實,料唔多,但味道唔錯,不過都係靠D 汁,記住問侍應俾多D。<br>食咁多o野,兩個人都唔洗$100 (未計加一),算幾抵,雖然味道唔及「燕萍」,但係果度唔洗等位,入去就有得食,侍應o既態度又親切,值得加分。