2022-09-25 542 浏览
今日經過荃新天地見到呢間餐廳有啲比較寬敞嘅位置 好似坐喺度食飯都幾chill😛 加上喺門口睇餐牌嘅時候 店員有熱情招待 所以就入咗嚟試吓 我同友人帶咗個二人餐+一個小食同埋一個甜品🍰芝士薯格呢個唔係套餐入面嘅 係另加嘅小食 冇諗過有咁大兜薯格🍟 薯格上面有黃金嘅微焦芝士 薯格好脆卜卜 真係幾抵食精選湯品 番茄甘筍湯飲落去味道有少少似羅宋湯 見到佢主要嘅材料都係番茄同甘筍 飲落口冇辣味🍅酸種法包多士多士烤得好脆 上面仲有少少牛油 我就比較鍾意就咁食唔使點湯啦🥖澳洲MB2黑安格斯牛肉眼我哋嗌咗五成熟 不過唔知係咪我哋掛住影相牛扒嘅餘溫令到佢偏熟咗少少🤏 但係整體牛肉質地唔錯 完全唔會過韌 食落口仲有肉汁 牛扒仲可以揀一款鹽同埋一款醬汁 我哋揀咗喜馬拉雅山鹽 同埋芥末子忌廉燒汁 我會比較鍾意牛肉就咁點鹽 因為簡單嘅鹽已經足以帶出佢個牛味🐮招牌蟲草花米形粉呢個米形粉幾得意 有少少似意大利粉嘅感覺 但係又唔會好似risotto咁煙韌😛 米形粉仲有忌廉汁 野菌 菠菜 同溫泉蛋 用蛋汁撈勻食就更加好💛特濃朱古力呢杯嘅朱古力味幾突出 如果鍾意飲甜野嘅朋友應該會幾開心🍫海鹽焦糖咖啡沙冰呢杯都幾重焦糖味

芝士薯格

海鹽焦糖咖啡沙冰
呢杯都幾重焦糖味 沙冰口感唔錯 幾順口☕️

焗桂花蘋果反烤撻海鹽焦糖醬配柚子雪糕
最後再加咗個甜品 一上檯就聞到好香桂花味 撻皮都算鬆化🌼

呢間餐廳嘅食物質素都唔錯 唔怪得有咁多好評啦😺 咁多樣嘢食入面我覺得米型粉係最特別