2020-11-01
今次同朋友去左位於觀塘嘅📍 九龍觀塘智選假日酒店內的半自助餐餐廳《Walter Bistro》 品嘗呢個可以 #越食越靚 嘅 🍁「秋日抹茶·下午茶」。九成女士都鐘意食甜品,但每次都邊食邊有罪惡感,又怕肥又怕對皮膚唔好... 今次就真係唔驚喇,抹茶抗衰老,越食越靚,仲唔即時開懷大吃? 講返呢個下午茶,二百幾蚊2位,本來都唔高期望,志在有個地方坐下傾下計。點知入口大有驚喜、超出所望。🥰我嘅印象中,好多時啲抹茶甜品都麻麻地。好多都有苦澀味,又或許超多糖去蓋過啲苦味。今次嘅抹茶甜點,係總廚特意用上 #日本福岡抹茶粉 制成嘅美食同飲品🍹。唔多鐘意飲甜野嘅我,都忍唔住飲晒杯 #抹茶smoothie。 香濃抹茶,清香而不苦澀,入口幼濃細緻,甜度剛好。忍唔住一口接一口... 套餐包括四款鹹點、五款甜點、提子鬆餅同埋任食抹茶窩夫🧇,仲有杯抹茶雪糕🍦非常豐富。鹹點有:芝士火腿牛角包三文治🥪、迷你牛肉漢堡🍔、煙三文魚三文治🥪,巴馬火腿配蜜瓜多士。配搭確實穩陣冇得輸,而且份量超多,其實已經多過我平時嘅午餐份量...下午茶主角當然係甜點啦! 抹茶焦糖布甸🍮:超香滑濃厚布甸,配上抹茶嘅清香,實在非常好嘅配搭。#抹
今次同朋友去左位於觀塘嘅
品嘗呢個可以 #越食越靚 嘅 🍁「秋日抹茶·下午茶」。
我嘅印象中,好多時啲抹茶甜品都麻麻地。
好多都有苦澀味,又或許超多糖去蓋過啲苦味。
鹹點有:芝士火腿牛角包三文治🥪、
迷你牛肉漢堡🍔、煙三文魚三文治🥪,
巴馬火腿配蜜瓜多士。
下午茶主角當然係甜點啦!
#抹茶蛋糕卷、#抹茶雪糕、#蘋果金寶、#藍莓芝士蛋糕🍰 每款都好好味😋
仲有 #提子鬆餅配抹茶忌廉 , 抹茶忌廉非常幼滑。厚厚塗上都唔會膩。讚👍🏻
必吃推介⭐️ #自家製抹茶窩夫⭐️
現場新鮮即制,自助任食。外脆內軟,配上鮮忌廉,唔會過甜。真係等耐啲都抵! 我自己食晒一份😂
咁多美食都只係二百幾蚊2位包埋飲品。仲要係酒店內嘅餐廳,可以俾我地過一個寧靜而又偽·#優雅 嘅 #媽媽MeTime , 實在太令人滿足喇🥰