2018-01-22
午飯時間,總不希望留在公司,今天想走遠一點,遠離繁囂,行著行著,便來到了這個安基商場。安基商場位於牛頭角上邨和淘大花園既中間,由於附近office不多,所以我到訪既時候都係以一家人既客人為主。透明玻璃既門口,天然既陽光由門口照入,都幾光猛。打開餐牌,選擇都真係幾多,河粉,撈檬,焗飯,炒飯,都一應俱全,而且價錢唔貴,最平既$40幾蚊已經有交易。午飯時間每個午餐都會包飲品,另外可以加錢轉特飲,特飲就係以6折既價錢去計算。晚上6點前都免收加一,「早鳥」既晚飯客絕對能夠受惠。基本既餐具都已經放在桌上,另備有碗仔,方便客人share。順化三寶撈檬 $57心多多既我就揀佐三寶撈檬,三寶包括香茅豬扒,香茅雞翼,和扎肉。估唔到既係撈檬都幾大碗,生菜,花生,蘿蔔絲齊備,加上魚露汁已經好好味,食完超級飽,我覺得甚至比食一大碟炒飯更飽。香茅豬扒和香茅雞翼煮得有少少overcook,不過香茅味都好夠,扎肉就仍然係穩打穩扎。芒果乳酪沙冰 $20飲品方面我就好豪氣咁叫佐芒果乳酪沙冰,估唔到既係餐廳會用沙鮮芒果去製作,少少酸來自乳酪,芒果味就好清甜,6折既價錢真係好抵加,因為我覺得呢杯飲品既滿足度絕對大於$20。埋
透明玻璃既門口,天然既陽光由門口照入,都幾光猛。
晚上6點前都免收加一,「早鳥」既晚飯客絕對能夠受惠。
基本既餐具都已經放在桌上,另備有碗仔,方便客人share。
順化三寶撈檬 $57
芒果乳酪沙冰 $20
埋單免加一,就係$77,呢餐絕對夠滿足,不枉我行佐20分鐘先過到黎,一定會有下次!