2019-01-04
其實呢餐飯係小弟嘅生日飯。話說當晚想食日本餐, 但奈何正直1月1日新年假期, 尖沙咀一帶, 好多日式料理都做緊假日餐牌(即係貴啲), 我哋搵咗好耐, 最終搵咗依間「期望上」好抵食嘅。我諗佢嗰啲棟大廈嘅人都知道, 依度餐廳嘅面積唔會太大。不過依家日本料理坐位嘅間隔都唔錯, 唔會坐得太逼狹, 仲好難得咁有少少私人空間, 感覺舒適。Order 了 <吞拿魚中腩、魚腩蓉丼定食> 吞拿魚中腩肥美, 油份甘香, 咬落冇渣, 實屬極品。魚腩蓉撈壽司飯, 鮮味無窮。份量十足。另外一份定食<熊本烤牛定食>, 賣相吸引 除咗鋪滿約7成熟的烤牛肉之外, 仲有一隻剛剛好的溫泉蛋, 快啲飯一齊食, 完全係視覺加埋味覺嘅享受。定食的配菜精美, 配搭得直。其中冬菇燉蛋 內有魚蛋及蟹柳, 好好味。還有兩個小食 <酸汁鮟鱇魚肝> 及 <鐵板牛油帆立貝沙律> 。鮟鱇魚肝鮮味開胃, 有啲似食緊鵝肝, 但係一啲都唔油膩; 牛油帆立貝都煮得鮮嫩, 時間啱啱好(內裡仍是刺身嘅狀態)。再加上嘆一杯日本生啤<Suntory>, 無得彈!一個平平靜靜嘅生日
吞拿魚中腩、魚腩蓉丼定食
吞拿魚中腩、魚腩蓉丼定食
熊本烤牛定食
熊本烤牛定食
湯
酸汁鮟鱇魚肝
鐵板牛油帆立貝沙律
再加上嘆一杯日本生啤<Suntory>, 無得彈!
日本生啤 Suntory
一個平平靜靜嘅生日飯, 係我最鍾意嘅。