餐厅: 八月花 (朗豪坊)
资讯:

近來出去旺角多左, 呢晚又出開旺角, 順便睇下有咩食, 結果都係行返來朗豪坊呢度, 主要都係對呢度食物有信心 ! 坐低睇下個 menu, 本來諗住散叫, 但見個二人餐都幾吸引, 價錢唔算太貴, $288 一位, 有龍蝦有燕窩, 只係擔心夠唔夠飽 ! 先上枱係 亦即係乳豬沙律, 但無諗到竟然係得一件, 當時真係有 D 火,  一件都可以俾得出手既, 食落真係好脆好香, 而且唔會肥膩 ! 之後再來就係 , 蒜味好香, 龍蝦處理火喉岩岩好, 而且非常新鮮, 肉質爽口彈牙 ! 再來就係 , 燕窩份量唔少, 海皇羹應該係用龍蝦肉來煮, 好香好濃, 蝦肉都好多 ! 跟住就係 , 用既係新鮮帶子, 應該係兩粒帶子切開, 估唔到配上鮮茄湯係幾好味 ! 跟住再來就係 , 呢個桶仔飯估唔到係咁有口感, 而且有一種難以形容既香味, D 飯仲有少少咀嚼感 ! 最後就係甜品, , 第一啖入口既薑茶會覺得好辣, 因為食完個比較清淡既桶飯所致, 但第二啖之後就會覺得薑味岩岩好, 唔會好嗆, 兩粒芝麻湯丸好滑 ! 6個菜食哂之後, 其實係覺得岩岩好, 少少飽, 但會好回味 !

先上枱係 [脆脆 BB 豬沙律] 亦即係乳豬沙律, 但無諗到竟然係得一件, 當時真係有 D 火,  一件都可以俾得出手既, 食落真係好脆好香, 而且唔會肥膩 ! 之後再來就係 [金銀蒜蒸開邊龍蝦] , 蒜味好香, 龍蝦處理火喉岩岩好, 而且非常新鮮, 肉質爽口彈牙 ! 再來就係 [海皇燕窩] , 燕窩份量唔少, 海皇羹應該係用龍蝦肉來煮, 好香好濃, 蝦肉都好多 ! 跟住就係 [鮮茄帶子浸時蔬] , 用既係新鮮帶子, 應該係兩粒帶子切開, 估唔到配上鮮茄湯係幾好味 ! 跟住再來就係 [蛋白岩米桶仔飯], 呢個桶仔飯估唔到係咁有口感, 而且有一種難以形容既香味, D 飯仲有少少咀嚼感 ! 最後就係甜品, [薑茶滑湯丸], 第一啖入口既薑茶會覺得好辣, 因為食完個比較清淡既桶飯所致, 但第二啖之後就會覺得薑味岩岩好, 唔會好嗆, 兩粒芝麻湯丸好滑 ! 6個菜食哂之後, 其實係覺得岩岩好, 少少飽, 但會好回味 !
2021-12-04