2018-03-11
天氣突然間又凍返少少, 今晚我哋去旺角買啲嘢, 順便食埋飯。 時間尚早,提議吃一個快靚正火鍋放題。近近地就在兆萬中心, 這棟食厦都試過很多放題, 有間位於3樓8煱堂仲未試過。放題店主打火鍋及日式放題同時進行。 所以入座後火鍋已經放在枱上, 不像其他放題可兼吃火鍋,order時先再放小火鍋具。丸類菜類都是自助的, 還有其他豆腐,餃子,豬紅等等。 丸類當中有款炸魚蛋, 唔係大大粒淥到乒乓波咁大那款, 係細細粒嗰款好有街邊篤魚蛋嗰種感覺,幾有懷舊氣息。火鍋選了四格口味, 因我哋喜歡樣樣都試。 四款口味包括人蔘雞,蕃茄湯底,豬骨湯底,麻辣湯底(小辣)。雖然分左4格用料都認真,豬骨湯中有大大件豬筒骨, 人參雞湯真係見到有幾條幼幼的人參。Order紙箱火鍋的種類雖然唔算多但是都精挑細選。 尤其是肉類已有美國肥牛和精選上排肉。 任食放題每位可包括首碟美國牛小排和美國特選牛肉免費, 其後每碟加收30元。飲品都是大郎放題選擇, 可以一試的是有種台灣出芭樂汁(番石榴汁), 入口天然小小甜, 很開胃解渴。牛小排肉雪花分佈較均勻, 食落冇揸幾甘香。 美國特選牛肉 比較有口肉味濃一點。 其餘也選了羊肉, 羊肉
牛小排肉雪花分佈較均勻, 食落冇揸幾甘香。 美國特選牛肉 比較有口肉味濃一點。 其餘也選了羊肉, 羊肉放在蕃茄湯底好夾,好鮮味。
刺身方面都有不少, 當中竟然榮螺片和迷你北寄貝鮮甜, 吞拿魚比較解凍feel。
也可以試試他的軍艦和迷你壽司。 吞拿魚蓉軍艦,紫菜幾脆,魚蓉香滑, 但表面的香蔥是中國蔥,切得比較粗。
燒物方面我們只選了少量因為 主要是火鍋。 燒秋葵,味道唔錯, 外皮燒得 脆口。 秋刀魚也是即燒,熱辣辣。 串燒小甜薯香軟肉甜。
還有燒五花腩肉很香口。 燒帶子,算鮮甜。 反而燒蝦, 蝦肉好似唔夠熟。
最後當然主打一些海鮮類煱物。
推介蜆,寫幾多隻佢就落幾多隻。 沙白隻隻冇沙滾得開, 好新鮮,肉質鮮甜。 迷你聖子都鮮甜但有些會有沙。
推介有款拉麵超級好味, 放在任取櫃上 獨立包裝 ,又滑又煙韌, 煮得耐都不會爛溶溶。 放湯一流!
另外都可以試象拔蚌和生蠔。 象拔蚌鮮甜但切得很細粒,要小心看住否則滾完唔知去咗邊。
墨魚骨和鯪魚肉都是一份份分好。 鯪魚肉調味似付比較好味。 墨魚滑唔太彈牙。
飲品櫃內還有一些涼菜和沙律。 試了一個麻醬豆腐味道不錯。 甜品有杯裝雪糕。
還有很多火鍋料都未一一嘗試。 200 蚊到 可以有 唔少海鮮火鍋配料, 絕對是價格相宜的理想放題。