2021-01-09 1489 浏览
2020年12月31日 星期四嚟到2020年嘅最後一日,好想食返健康嘅食物,因為呢一年感覺好似肥咗好多,希望新一年可以健康返少少,於是就同老婆去咗銅鑼灣睇吓有冇健康食物嘅餐廳最後我哋決定食素食自助餐,因為呢一間餐廳嘅價錢實在太抵,新開張價錢再有八折優惠,每人加完一之後都唔使$80 ,就可以任食任飲見到食物區都有唔少嘢食,左手邊嘅係欖角炒飯,色香味俱全,飯炒到一粒粒分開,好夠火候,而右手邊嘅係蒸腸粉,可以配搭唔同嘅醬汁,蒸得啱啱好,唔會太靭之後有豉油王炒麵,夠晒鹹香,雖然唔係好多配料,但係都見到落足心機煮,因為麵好有咬口,同隔離嘅炒烏冬一樣,夠彈牙除此之外當然唔少得蔬菜,有煮茄子,茄子煮得好腍,配搭埋素肉,食落去同真嘅魚香茄子冇乜分別右手邊嘅係雞髀菇炒四季豆,可能落咗豆豉嘅關係,所以炒得好惹味估唔到素食自助餐都有中式老火湯飲,係粉葛赤小豆牛蒡湯,見到成個煲都落足料,所以成個湯都好濃郁,夠晒清潤同下火冷盤方面,竟然發現有壽司食,原來係素壽司,即係有素三文魚同素吞拿魚,食起上嚟當然冇真嘅咁好食,不過味道都大致相同,感覺唔錯下面嗰層分別喺唔同嘅炸物,有炸芋頭球、炸一口蘿蔔糕、炸春卷同蔬菜天婦羅
2020年12月31日 星期四

下面嗰層分別喺唔同嘅炸物,有炸芋頭球、炸一口蘿蔔糕、炸春卷同蔬菜天婦羅等等,大部份都炸得好香口,而且食落去唔會太油膩,啱晒小朋友食

最後不得不提有滷水豆腐,因為真係浸得好入味,豆腐咬落去充滿滷水汁,用嚟送飯真係一流

就算我每樣拎少少返嚟食,都要食三至四轉先可以嘗試得晒,於是最後又飽住個肚走
2020-12-31