2010-03-27 10 浏览
身為香港妹,都要因為朋友甲喺大坑造工程,至有一個冠冕堂皇嘅藉口去聞名已久嘅大坑搵食。上週六晚上九點幾,入到去已經又攰又餓,嗱嗱臨call朋友甲開飯。點知佢已經饑饉過度,自行解決,令我同朋友乙大失預算。我哋都要食晚飯,快快步走去想去好耐好耐嘅火車頭。記住,已經晚上九點幾,仲有約十個人排緊隊。好彩火車頭增設樓上雅座,二人枱十分鐘就有位。一坐低,有齊餐具,仲有一杯香草加青菜。我第一次去,唔知要嚟做乜。仲要餓到唔記得咗朋友乙戒食牛肉。朋友乙惟有叫豬扒乾撈檬。我見火車頭招牌湯河成個臉盤咁大,雖然好想試,只好轉攻second favourite生熟牛肉湯河。再加沙爹雞串、軟殼蟹凍卷及越南咖啡。豬扒乾乾檬:兩片成人手掌咁大嘅豬扒碟上,另加一碗乾檬及配料。朋友乙話好好味,檬粉夠爽、配料新鮮,撈大量魚露夠晒鮮味。生熟牛肉湯河:十里外都聞到牛肉湯香味,湯底熱辣辣鮮甜味濃,淨飲牛肉湯唔知嘅個一杯香草加青菜中有金不換!我落咗好多,好滑惹味湯濃好滿足!軟殼蟹凍卷:似壽司卷,個粉皮有啲乾、硬,而且與甜汁唔太配合,失望。沙爹雞串:order時waitress妹妹提醒我哋要等十五分鐘。等待係值得嘅,雞串即叫即整,好新

仲要餓到唔記得咗朋友乙戒食牛肉。朋友乙惟有叫豬扒乾撈檬。

沙爹雞串:order時waitress妹妹提醒我哋要等十五分鐘。等待係值得嘅,雞串即叫即整,好新鮮嫩口juicy。沙爹汁比較其他地方嘅辣啲,特別惹味。

越南咖啡:滴咗十五分鐘都只有半杯,加上煉奶好甜,最失望。

總結,為咗牛肉湯,如何唔駛排隊,我會encore!
2010-03-20