2011-07-06
四月尾有個團購推出以$138價錢(另收取每位加一服務費$13.8,茶$10,芥$7.5),可以晌都會海逸酒店嘅景逸軒豪嘆、燕窩、花膠、鮑魚、龍蝦餐,原價$468,實在好吸引,有效期仲去到八月尾,所以一次過買4張,等到六月中作為賀姨仔、舅仔生日,我請客豪嘆番一餐!景逸軒實際係漢寶集團管理,因為開晌酒店內,格調比較高雅。 其實個套餐睇落幾好,前後共有6道菜,係一人份逐位上,而且其中由湯、主菜、其中一個熱盤、甜品都有得揀,各人可按喜好自選,雖然要晌訂枱時決定埋要揀咩,但都唔係太大問題。但未講啲餸菜好唔好食之前,先評佢個整體,點解個題目叫「扮西式,流到極」,因為無論晌環境、招呼、上菜流程都未有酒店內嘅餐廳水準,以西餐位上嘅形式更大有一段距離,講真,如果以佢所標嘅正價$468一位(未計茶芥加一),得罪講句,真係有啲搵笨喎。環境 – 因為當晚有兩批人晌度擺酒,整個全海景宴會廳被間開頭尾作婚宴,淨番中間一截可擺約8枱嘅地方同一啲「走廊位」作堂食,感覺好委屈,嚟得依度食,價錢又唔係平,但個場間成咁,有啲得失客。我哋已經好啲,訂枱早6:30pm,去到叫做有得揀,後嚟嘅客真係走廊位都要坐,感覺唔多爽!招呼
上菜 – 一塌糊塗囉!因為我哋係食套餐,有湯有冷盤、主菜、甜品,一個菜接一個菜,應該有一定次序,全部位上。上段提過個女部長(或經理),問咗一句係唔係主菜揀咗煎和牛,就夠膽死連個湯都未上,就問埋我個和牛要幾成熟,即刻煎開隔離枱嗰份,就順便煎埋我嗰份,我同佢講個湯都未嚟喎,佢就照煎。而其餘嘅主菜,亦係先後次序分開上,好亂。仲有,一道菜未完,又嚟一道菜,因為係一位上,堆到成枱都係嘢。都未夠亂,第五道菜,3個要豆腐,1個要貴花雞,豆腐食晒個雞都仲未到,搵人跟跟又跟跟,佢哋先入廚房追,等咗一陣,見個侍應一捧就係7、8碟雞出嚟,即係廚房儲單先做嘢啦,老派中菜陋習。你改唔到依啲陋習,就唔好扮西式,6道菜,逐位上啦。徒有西式賣點,完全無做西式服務嘅水準,講多個例子,人哋有水準嘅,問你飲咩湯之餘,仲記低咩個客要咩湯,佢哋仲衰到湯一嚟唔係問邊個飲邊款,而係就咁將4碗湯(共2款)放晌枱中間就算。
套餐內容方面:
第一道菜(湯類,每位3選 1)
-帶子海皇羹:湯中帶子大大粒,甚有睇頭,海皇羹做得鮮甜,湯身厚而不餬。
-蟹肉海皇燴花膠羹:蟹肉唔多,反而花膠落得狠,真係羹羹湯啖啖花膠粒。蟹肉少唔知係咪拆晒俾隔離做炸蟹拑!
-燕窩花膠海皇羹:我哋無人揀依個,無得評。
-冰鎮鮑魚,每位一隻約7-8頭,鮮鮑魚唔知咩國藉,店子無標明,相信唔會係貴嘢。賣相0分,無他嘅,話冰鎮變成澤國嘅水浸,再求其墊炷菜晌底,舊鮑魚底下仲有少少冰碎,點知就晌隻碟上「sir嚟sir去」。件鮮鮑幾大件,已切件方便用刀叉食,有咬口,不過味淡,鮑味無乜,可能始終係鮮鮑,點芥辣提味,有啲無謂。
-堂前煎和牛(澳州):勁失望,似頭盤多過主菜,和牛薄且細,面積就如一集豉油碟大少少,感覺係好將貨就價,煎嘅火喉又唔得,我要五乘熟,食落近乎生嘅,只係熟咗肉面,唔好食到都無嘢再想講,睇相吧啦!
-芝士波士頓龍蝦配伊麵(半隻):我哋所揀嘅三款主菜中,依個龍蝦最有睇頭,又最有主菜樣。開邊波士頓龍蝦以芝士焗,龍蝦肉焗後仍爽身,蝦味十足,蝦鉗大大隻,啖啖肉。伊麵略嫌煮過咗火,稍稍腍身,但仍可接受,味道亦唔錯。
-金蒜粉絲蟶子皇或元貝(兩隻):無選
-法式煎石斑扒:初頭估佢何謂法式煎?睇樣塊石斑扒似係炸嘅,塊扒同樣好細塊,望張相同個蕃茄比一比你就幻想到有幾大,好彩嘅係整得幾脆嫩,伴碟嘅蕃茄亦鮮甜,重點係個醬汁,石斑扒同蕃茄都淋咗法式嘅文也汁嚟輕焗,依個汁係以牛油同埋檸檬汁煮成,所以香得嚟帶少少酸,配魚就好夾,令味道鮮味咗。
-頭抽煎焗海中蝦:無選
同為主菜,但份量好唔平衡,下面嘅瑤池貴花雞都有相同情況,依方面當然同成本有關,但酒樓亦要作出取捨。例如,既然和牛成本貴,你只可以俾得嗰一丁小塊,出嚟個效果又唔好睇,倒不如用其他食材代替。
-竹笙花野菌浸時蔬,本應係逐位上,但既然係指定菜式無得揀,所以酒樓都索性4人份成碟上,竹笙爽脆、野菌出奇地菇味濃郁、湯頭亦做得頗為鮮甜,既然幾方面都配合得咁好,點解仲用啲有苦澀味嘅白菜仔呢?
-翠塘海鮮豆腐:一流,我哋幾個都一致讚不絕口,因為底下係蒸蛋白作為「豆腐」,火喉拿捏好,超滑溜。翠塘海鮮,玻璃獻加海鮮粒淋晌「豆腐」之上,撈埋食,又滑又鮮活,高水準之作。
-瑤池貴花雞:好「雞」,係講個份量,一隻碟仔放上3件細細已斬好嘅雞件,無伴碟無裝飾,似個佐酒小食囉。以一道菜而言,感覺難免有啲寒酸!若果講味道,雞件係嫩滑無肥膏,帶鹹香,仲見到黐住少少瑤柱絲,瑤池一詞應該係指瑤柱浸雞嚟整。
-香芒凍布甸:布甸味道無驚喜,兼質感較削,唔合格,而個名應該加番「迷你」二字貼切啲囉,雖然做成魚形幾別緻,但確實細得可憐,依度又係另一個寒酸位。
-薑茶湯丸:正路好多,薑湯穩打穩紮,湯丸共4粒,全是芝麻餡,皮薄麻香。
-蜂蜜脆麻花:絕對稱得上好好食,脆麻花炸得鬆化香脆,醮少少蜂蜜,蜜香,輕盈,唔漏。真係唔明點解啲甜品質素有咁大落差,既然啲布甸咁唔得,就不如唔好賣,盞俾個客有唔好印象。假如咁啱啲客揀晒食布甸,仲以為佢哋啲甜品好差添呀!