2010-10-15 8 浏览
去 Citysuper 买嘢,顺路去 Food Court 睇睇,见到此店已经眼前一亮,成个人醒晒,只因此店专买牛奶及绿茶雪糕,两者都是My favour。左睇右睇,都系觉得扭纹雪糕最吸引,于是叫了个宇治抺茶牛奶扭纹雪糕。宇治抺茶牛奶扭纹雪糕 ($37)单睇外表已经好吸引,牛奶雪糕有浓浓嘅牛奶香味,小妹非常钟意日式嘅牛奶雪糕,佳因牛奶味一定非常浓郁,有啲用咗北海道牛乳就更加浓郁好味,而呢个牛奶雪糕除了香之外,食得出好rich嘅口感,又非常滑溜;另外一半嘅绿茶雪糕亦一样好香绿茶味,口感rich得来又滑溜,好!最适合细口细口地品尝。底下还有红豆蓉、白玉丸子、绿茶四方粒粒爽,小妹将红豆蓉加雪糕一起食,竟然啱啱好不会太甜,三种味道实在太爽,小妹一直觉得牛奶/云呢拿 + 绿茶 + 红豆 系一条完美嘅方程式。白玉丸子不会太大粒,滑得来好烟韧;绿茶四方粒粒爽感觉有点似凉粉,好有绿茶味,白玉丸子同绿茶四方粒粒本身味道比较淡一点,可以平衡稍甜嘅雪糕,不会整体都是甜「爷爷」,又突出咗味道嘅层次,设计得很有心思。心里忽然轻哼着“蓝色多瑙河”,某个品牌雪糕车嘅御用乐曲,那架雪糕车嘅牛奶朱古力扭纹雪糕筒系学生时
,只因此店专买牛奶及绿茶雪糕,两者都是My favour。

宇治抺茶牛奶扭纹雪糕 ($37)
最适合细口细口地品尝。

心里忽然轻哼着“蓝色多瑙河”,某个品牌雪糕车嘅御用乐曲,那架雪糕车嘅牛奶朱古力扭纹雪糕筒系学生时代放学后嘅小食首选,现在喺九龙公园近Gateway处偶然都会出现。直到现在才发现已经不知不觉爱上佢。扭纹雪糕 I like most !!
宇治抺茶牛奶扭纹雪糕
哗,好多款口味,逐款试齐佢先得!
专买牛奶及绿茶雪糕,两者都是小妹 favour
2010-10-15
$37 (其他)
宇治抺茶牛奶扭纹雪糕
哗,好多款口味,逐款试齐佢先得!
专买牛奶及绿茶雪糕,两者都是小妹 favour