2017-06-24 130 浏览
行街行到攰, 搵地方晚餐補記體力, 黑白布街呢邊多食群, 又無咁多遊客.個朋友話想打邊爐, 雖然天氣熱, 我都捨命陪君子. 入左呢間為食仔, 幾多人等左一輪先入得.火鍋湯底好多類型, 但見好多人都食卜卜蜆, 而且價錢百幾蚊, 所以都叫左一煲.成煲都係蜆, 好澎湃. 湯底調味好簡單, 加D蒜蓉辣椒就係, 咁樣可以食到蜆既原汁原味.終於等到D蜆開口, 撈一撈均D蒜蓉等佢再入味D.蜆肉幾大粒, 煙韌彈牙, 夠鮮甜. 帶少少辣感覺好開胃. 而且一路食都無沙, 好乾淨.另外叫左邊爐配料, 墨魚奶皇包呢個配搭好得意, 本人好鍾意食奶皇, 所以叫黎試下.墨魚丸好爽彈, 個餡係奶皇唔算好甜, 滾完有少少流心, 好好味.黃沙豬膶好乾淨, 片片厚切, 口感一流. 膶味十足, 夠沙.雜菜拼盤有黃芽白, 生菜, 新鮮翠綠, 索左鮮甜既蜆湯特別好味.
終於等到D蜆開口, 撈一撈均D蒜蓉等佢再入味D.