2023-03-08
今晚又約咗朋友傾心事,所以又搵咗間居酒屋,食吓嘢傾吓計。佢呢度地方細細,但係好有feel,係啲老細或者廚房會走出嚟同客人飲下酒嘅居酒屋。佢今晚好爆場,無論樓面定廚房都超級忙,所以我哋叫咗個核桃女子食住先,一路食一路等。佢呢個合桃魚仔配埋甜甜地嘅醬,係幾好食。然後我哋仲叫咗個清酒煮蜆,佢啲蜆真係好大隻,最重要嘅係一啲都冇沙,夠晒鮮甜。見到佢有個錫紙魚獅風魷魚,佢係成條魷魚,所以份量好足,不過可能係俾人送酒用,所以味道比較鹹。你的居酒屋當然要試吓人哋啲刺身啦,所以我哋就叫咗個刺身拼盤,有兩款時令嘅魚刺身,赤背,帶子,甜蝦,每一樣都好新鮮。當中最令我印象深刻嘅,係佢個海膽,真係好鮮甜,超好味。因為我哋兩個都好肚餓,所以仲叫咗個廣島燒餅,佢個燒餅冇乜特別,正正常常。最後就係我最期待嘅壽喜燒,佢呢度嘅壽喜燒絕對可以俾人打吓卡,因為佢會放咗個棉花糖喺上邊,都幾得意。最重要係我哋叫咗個安格斯牛,牛都幾靚,唔會太肥又唔會太瘦,真係啱啱好。牛味濃之餘,就算煮耐左都唔會鞋口,最重要係佢用棉花糖來帶出個甜味,所以個湯唔會話死鹹死甜嘅味道,我個人覺得幾好食。
當中最令我印象深刻嘅,係佢個海膽,真係好鮮甜,超好味。