2023-03-08
又到星期一,打工仔每日難題就係放Lunch時間食咩好,銅鑼灣寸金尺土,渣甸街開咗間新嘅平價台灣菜,台灣人主理的出色小店 #老厝邊 ,老厝邊是台語「老鄰居」意思,主題是台灣眷村風格,有多款台灣夜市經典小食及便當,無加一性價比好高。起司肉鬆蛋餅$40鍾意蛋餅一定要試,勁多芝士一夾起仲有拉絲,蘸上台式醬汁更加美味,熱辣辣的外皮,散發濃郁蛋香,口感帶點煙靭半筋半肉麵 $78 (蔥油乾拌)一碗好吃的蔥油拌麵不是隨便吃到,因為蔥油需要每日炸起,不可以久放,濃濃蔥油味真的很吸引,半筋半肉分量大概是各3、4塊,比較厚,吃起來也比較有口感,份量十足,唔會覺得唔夠喉—————————————————老厝邊 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街36號地下—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch#銅鑼灣美食 #台灣菜 #老厝邊 #古早味___🥇Follow @eathkgirls
起司肉鬆蛋餅$40
半筋半肉麵 $78 (蔥油乾拌)
—————————————————
老厝邊 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街36號地下
—————————————————