2021-08-28 20 浏览
今日星期五, 約左朋友去荃灣行街順便食晚飯,我地兩個都好中意食串燒,貪佢份量少,但可以叫好多唔同款式。我地走去大河道附近食肆核心位置,加上openrice 搜尋下,搵到附近間“共度一燒”, 餐廳環境望落唔錯,裝修清新自然,坐位寬敞舒適,最緊要地方清潔。依度隨左串燒之外,仲有酸辣湯粉,岩晒我地口味,我地叫左碗酸辣薯粉+豬腸+墨魚丸,湯底酸辣度岩岩好,味道好似我地返大陸食好地道個種四川風味, 薯粉口感QQ, 豬腸墨丸都好味。串燒點左至愛既牛舌, 一串辣一串唔辣, 口感煙韌,濃厚牛舌味,仲好油香好惹味,食一串點夠喉😋🙈另外仲叫左,一份燒牛仔骨,雞腎, 雞翼,好香既孜然味, 燒得岩岩好,不會太乾,好有風味。 店員推介左今日既海鮮有優惠,包括燒蠔同燒虎蝦,我就每樣叫左一隻,燒蠔肥美飽滿,加上蒜蓉一齊燒,蠔味十足又惹。 燒蝦都好大隻,燒完既蝦特別鮮味香口,正👍!!食完唔夠喉,加多個濃湯花甲同燒鱔,花甲大隻,連埋濃湯一齊食,非常鮮甜。 燒鱔好重魚油香,外皮燒得好香脆,魚肉仍保持鮮嫩Juicy。另一推介燒蒜香茄子,勁多蒜蓉,再加上秘製調味,茄子軟滑惹味。最後啟動埋第二個胃,叫埋個甜點 - 炸紫心香
最後啟動埋第二個胃,叫埋個甜點 - 炸紫心香竽丸,外脆內軟,香竽蓉香滑,不會太甜。
唔覺唔覺都叫左好多款,好飽好味好滿足,地方又好坐,店員服務態度親切有禮,價錢大眾化。
2021-08-27