2022-02-10
素食文化係香港愈黎愈普及,款式更加唔係單一化舊食既素食店食物, 除左多左素自助餐外 仲多左啲a la carte新款素食,仲可以整到好ig-able 依間就係其中一個例子位於新蒲崗既商場地庫, 人流其實唔多 加上疫情更加少人 下午2點左右到 店舖得1個客 反而隔離外賣就排隊😂 不過靜靜地有靜靜地既好 感覺會安全啲哈哈。 店舖主打日系素食 所以佢既裝潢都偏向日系粉紅風 十分吸晴Order左依度既特色餐-富士山石鍋飯。 本身想試素豬扒 但咁岩賣哂 所以就叫左椰菜花素漢堡石鍋飯($69) 有幾款汁供客人order ,我就叫左黑松露雜菌忌廉汁。 跟餐有一杯飲品 不需另收費有兩款 其他就要另收跟餐價 咁就叫左凍粉紅玫瑰烏龍茶(不需另收費)首先上左飲品, 賣相較為普通 飲落去是淡淡烏龍茶味 但係飲唔出玫瑰 或者有玫瑰(?) 定因為叫左少甜所以冇玫瑰味🤔如有依個都可以簡熱會更好🤔食物方面 黎到真係覺得好特別好ig able🥰 味道方面 黑松露雜菌忌廉汁味道相當香濃 另外再配搭素漢堡 本身以為似出面既未來肉味 但原來食落去以雜菜製成 唔似漢堡味🤔 不過兩塊素漢堡份量都幾大 所以都好飽 可以試試點隨素
食物方面 黎到真係覺得好特別好ig able🥰 味道方面 黑松露雜菌忌廉汁味道相當香濃 另外再配搭素漢堡 本身以為似出面既未來肉味 但原來食落去以雜菜製成 唔似漢堡味🤔 不過兩塊素漢堡份量都幾大 所以都好飽 可以試試點隨素漢堡既汁醬 會更加帶出雜菜既香味🤤
椰菜花素漢堡富士山石鍋飯
日系既素食類唔多 價錢都相對合理。 希望下次黎可以食到素豬扒😋