2025-03-22
為左多謝友人咁關照,今次帶佢去一間高級中菜,用好西慰勞下佢☺️花圖主打新舊融合既中菜,裝潢設計時尚有氣派,環境寬闊舒適,幾岩打卡,而且上菜時既器皿全部已預熱,為食物保溫,照顧埋食得慢既客人,服務幾貼心🥰我地order 左兩個dinner set — Lavender薰$388/位前菜桂花百合山藥|🦐黃金蝦多士山藥口感清爽,有淡淡桂花清香,鮮百合處理得幾好,爽甜無苦澀味;蝦肉沾上麵包糠炸至外層香脆,但同時保留蝦肉既彈性及鮮味,面層撒上芝麻提香,食完有種意猶未盡既感覺🤤湯🍲順德生折魚蓉羹菇菌、木耳、竹筍、甘筍等多款材料切絲,魚味鮮甜突出😋粒粒魚蓉真材實料,加少少脆米增加口感同香味,估唔到配搭創新又好食主菜🐷經典醋香豚肉|🌾海膽海參燴日本稻米豚肉炸至香酥微焦,沾滿濃稠醋汁,菠蘿酸甜開胃,中和肉類油膩感,紅黃椒爽脆鮮甜米飯以小型茶碗盛載,感覺精緻高雅,鮮橙色海膽置頂配碧綠香蔥,色彩對比鮮明,令人食欲大增🤤飯粒圓潤飽滿,口感軟糯,每啖都食到香濃creamy既醬汁,雜菇及海參粒令整體口感更豐富,製作用心,選料上盛蒜蓉炒菜心🥬蒜蓉味香濃,口感爽脆甜品🫘紅豆沙口感棉密起沙,鮮百合滋潤養顏,唔會太甜飲品🍷
前菜
桂花百合山藥|🦐黃金蝦多士
湯
🍲順德生折魚蓉羹
主菜
🐷經典醋香豚肉|🌾海膽海參燴日本稻米
蒜蓉炒菜心
🥬蒜蓉味香濃,口感爽脆
甜品
🫘紅豆沙
口感棉密起沙,鮮百合滋潤養顏,唔會太甜
飲品
🍷紅酒|🍸Virgin Snow Globe(Mocktail)
品酒真係唔太識😂但聞到幾香果香味
Mocktail顏色鮮豔,以洋甘菊石榴啫喱為基底,插住rosemary,tonic水略帶氣泡,係燈光既映襯下,別具異國風情,視覺愉悅,富觀賞價值,真係未飲先打卡,好似藝術品咁有美感既mocktail都係第一次飲😯口感清爽,帶有少許草本香味既梳打水,體驗獨特