2023-06-24
喺網上口碑唔錯的「Mamaday」,朋友食過後大力推薦我去試集合藝術、玩味等元素的創意幽默風格餐廳,店內擺放不同形式的擺設,卡通、植物、霓虹燈、有趣金句等, 又不乏本土化特色,檯櫈都有不同款式及花紋,絕對係有誠意又用心的裝修及設計提供小食、湯品、沙律、Pizza、意粉、飯類、肉類、飲品 (包括酒精類)及甜品==========🔹唔算基本野:海洋生物沙律 $110材料豐富,有蝦、帶子、蟹柳、蟹籽、芒果、藍莓、覆盆子、番茄及紫洋蔥,配以清新芝麻沙律汁椒鹽味蝦夠爽鮮;帶子緊實鮮味;蔬果皆清新爽甜推介指數:8.5/10==========🔹Wings‧燒雞翼我鍾意食記住,期望愈大,失望愈大‧‧‧雞翼 $72揀咗蜜糖芥末口味為單骨雞翼,方便進食,炸至金黃色,外皮香脆,肉嫩多汁,蜜糖芥末汁夠滋味推介指數:8/10==========🔹唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $135使用日本進口雞蛋,+$28升級原條鰻魚原條鰻魚夠份量,肉嫩帶焦香感及鰻魚香,醬汁濃厚偏甜;雞蛋細滑多汁,蛋香濃郁;珍珠米飯粒粒分明帶點黏口,調味恰到好處絕對可以抱期望去食推介指數:8.5/10==========🔹來自舊金山的斧頭
🔹唔算基本野:海洋生物沙律 $110
🔹唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $135
使用日本進口雞蛋,+$28升級原條鰻魚
絕對可以抱期望去食
🔹來自舊金山的斧頭豬 $260
附以麻醬木魚烏冬、沙律及黃芥末醬
斧頭豬厚度十足,切開肉嫩雪白;肉質緊實有彈性帶不錯的肉香,醬汁微甜易入口;麻醬烏冬軟滑煙韌,味道清新:蝦片即使放了一段時間仍保持香脆
🔹Matcha Latte $48
抹茶及鮮奶比例平衡,抹茶香醇帶微苦澀,口感細緻
🔹德國水蜜桃花茶 $56
以大量的水蜜桃花沖成,而非茶包,夠誠意;桃香出眾,解膩一流
收取加一服務費
整體用餐體驗滿意,出品絕對不是「麻麻哋」,價錢也合理;加上裝修及擺設非常用心,極多打卡位,欣賞店家的誠意與用心,值得回訪