2022-03-03
Blue Haven係一間位於堅尼地城海旁嘅西餐廳,餐廳裝潢主色調係藍色,牆上有幅藝術家親手畫嘅巨型海洋壁畫,因為餐廳冇門遮擋,係一個藍色世界入面一邊品嚐食物,一邊感受迎面而來嘅海風,好似出左海咁,十分寫意✌🏻夜晚黎仲有多份浪漫添🥰加上餐廳以狗仔為主題,店內大量狗仔擺設,我地好似同緊班好得意嘅狗仔食飯咁,chill到爆🐶🐶🐶🌟店內座位唔多,可能疫情關係,夜晚都冇乜booking,加上附近人流稀少,唔洗排隊直接walk in就得✌🏻(for weekday)🌟餐廳好dog friendly,可以帶狗仔入去用膳,店舖提供bb車比狗仔坐,同一份secret doggy menu,啱曬啲係海旁同狗仔散步到攰嘅主人帶佢地chill chill🐶😆💁🏻♀️今次我地二人行嗌左份二人共享餐 $482包括兩份是日餐湯/沙拉 + 一份小食 + 一碟意粉/飯 + 一份主菜 + 兩杯餐飲,食完岩岩好唔會太飽😆💁🏻♀️餐湯:南瓜忌廉湯飲落淡淡都係南瓜蓉,足料得黎湯身又唔會杰撻撻,texture幾幼滑✌🏻💁🏻♀️酥炸單骨雞翼炸得超級香脆口鬆脆,但唔會乾爭爭,仍能保持肉汁,雞翼面頭有啲蛋黃醬粉,食落鹹鹹地幾惹味✌🏻
💁🏻♀️今次我地二人行嗌左份二人共享餐 $482
💁🏻♀️餐湯:南瓜忌廉湯
💁🏻♀️酥炸單骨雞翼
💁🏻♀️黑松露雜菌意粉
黑松露醬份量頗多,上台已經聞到淡淡嘅黑松露味,煮得非常入味,意粉creamy得黎又唔會膩,texture偏硬,幾好食✌🏻
💁🏻♀️香煎美國安格斯肉眼 (10安士)
成餐唯一一碟唔太滿意嘅食物🥲本身我地嗌左medium rare,但個廚師煎到幾乎well done咁濟(懷疑個侍應聽錯左做medium well😑),texture相比以前食過嘅ribeye較硬,但幸好仍能保持肉汁同肉香,唔係真係浪費左塊趴🥲薯菜用左potato wedges,炸得幾香脆✌🏻
🥰整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟
服務質素:🌟🌟🌟
注意事項‼️‼️
坐係近門口位嘅台可以望住個海食飯,但同時間會食曬眼前公路汽車排放嘅廢氣😂😂😂建議夜晚去😂會食少啲廢氣