2024-03-31 827 浏览
💰Total $556 HKD/ 3人 HKD (午市)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~早两日约左屋企人去沙田饮茶,我就决定带佢地去我之前食过一次嘅餐厅《唐宫小聚》,呢度嘅点心非常打卡able,除左点心,仲有唔同嘅小炒甜品等。建议来之前都打去/whatsapp 订定座先,因为当日系星期三平日午市,入座半小时后都坐满左。~~~~~~~~~~~~食物介绍~~~~~~~~~~~~🤩萝卜丝蝴蝶酥 (HKD 59)呢个系用油酥皮包住白萝卜丝嘅一款点心,萝卜丝食落唔会有渣同苦涩味,而调味都恰好,食完都唔会好口渴。个人几欣赏佢酥皮,食落酥脆,但又唔会一夹就散。🤩沙田乳鸽 (HKD 49)唐宫嘅其中一款招牌菜就系乳鸽,上枱前厨房预先剪开左一半,并附上手套俾客人可以用手拎住食。刚上菜食个时大家要小心,因为咬落乳鸽嘅肉汁就会流出,小心会「辣亲」嘴。乳鸽嘅肉好嫩滑,充满肉汁,再加上即过即整,上到枱都系热辣辣,皮脆肉嫩。🤩非常山竹 (HKD 59)望落非常似山竹嘅一款点心,佢嘅外皮包系用糯米粉制成,然后上面插上一枝朱古力百力枝去模仿山竹椗。佢嘅馅系龙虾汁及蟹肉混合而成,但我食落觉得

💰Total $556 HKD/ 3人 HKD (午市)
~~~~~~~~~~~~食物介绍~~~~~~~~~~~~

🤩萝卜丝蝴蝶酥 (HKD 59)

🤩沙田乳鸽 (HKD 49)

🤩非常山竹 (HKD 59)
望落非常似山竹嘅一款点心,佢嘅外皮包系用糯米粉制成,然后上面插上一枝朱古力百力枝去模仿山竹椗。佢嘅馅系龙虾汁及蟹肉混合而成,但我食落觉得有啲似粟米肉粒。

🤩黑天鹅 (HKD 69)
非常靓嘅一款点心,用酥皮点心作天鹅身,再用饼干条作天鹅颈同头。其实佢系一款类似韮菜盒子嘅点心,味道无乜特别,但外形够晒靓。

🤩三文鱼苹果酥🍏 (HKD 69)
咬落酥皮后会食到轻轻的苹果味,但奈何内面馅嘅味道令人失望,首先三文鱼食落似系整熟咗嘅烟熏三文鱼,但三文鱼欠缺调味,再者入面有偏重嘅肉桂味,未必个个都啱食。

🤩黑金流沙 (HKD 59)
顾名思义就系大家食开嘅流沙包,一搣开立刻流出奶黄,但略厌偏重炼奶味。

🤩煸四季豆 (HKD 89)
几惊喜嘅一份小炒,够镬气,但又唔会太油腻,调味唔会太咸,份量一啲都唔小器。

🤩得意小猪🐷(HKD 39)
最后就决定叫呢度嘅招牌甜品《得意小猪》,佢系一款以小猪为造型制成嘅奶冻,十分得意,口感比起出面嘅奶冻偏硬身少少,应该系因为制作造型嘅需要,味道就较淡,有微微嘅奶香。
💰价钱合理
🍵饮茶食饭嘅好地方