2022-11-28
今日都係多得一位愛美愛打卡嘅朋友仔帶我嚟先知道呢間Library呢到非常之有氣氛,成間餐廳型格嘅墨綠色設計,夜晚時間燈光調暗更加有氣氛,係另類嘅圖書館除咗室內嘅佈置有呼應圖書館呢個主題,佢哋嘅飲品都有用咗一啲中國名著去設計我哋點咗杯四大美人同埋杜康。食物方便叫咗個青口同埋牛扒,再叫多個奶凍做結尾。飲品上枱嘅時候都係好有中國風,用個中式茶壺或者竹墊,好有美感!我杯飲品杜康竟然用咗南北杏(真係估佢唔到)再加埋其他例如蜜桃同埋荔枝酒,甜甜地味道好啱飲另外朋友杯四大美人靈感源自四大美人鐘意食嘅野(西施 :草本,王昭君:白提 ,楊貴妃:荔枝;貂蟬:雪梨),飲落好易入口,甜甜味為主,喺呢度做bartender同埋事認真係唔容易要諗到咁多飲品侍應們又要介紹畀客人食物方面就係西式,覺得呢兩呢間餐廳中西合璧配合得唔錯!忌廉煮藍青口上面有幾塊多士,可以點醬汁,忌廉汁好味道,夾埋煎香咗嘅蒜頭,味道更香濃,青口份量都唔少,推介!西冷牛扒開頭我哋想點七成,店員推介五成會較好,食後果然真係好好食,唔會太生太熟,牛扒充滿濃濃嘅油脂香但油脂又唔會佔牛扒太多,佢嘅牛肉係真係非常嫩,雖然有條筋但係絕對唔會有渣同埋食起嚟
食物方面就係西式,覺得呢兩呢間餐廳中西合璧配合得唔錯!
西冷牛扒開頭我哋想點七成,店員推介五成會較好,食後果然真係好好食,唔會太生太熟,牛扒充滿濃濃嘅油脂香但油脂又唔會佔牛扒太多,佢嘅牛肉係真係非常嫩,雖然有條筋但係絕對唔會有渣同埋食起嚟㗎唔會鞋口,伴碟嘅薯仔都好好食不過略嫌較少。
再點咗個奶凍,上面睇到嘅一粒粒應該係雲呢拿籽,奶凍食落好Q彈滑捋捋,整個晚餐非食物都非常好食再配埋美美環境,打卡打到停唔到,開心嘅晚上,下次日頭嚟坐出面影相,應該又係無限美美打卡!