2019-05-20 226 浏览
去完附近醫院想食有鑊氣嘅炒飯,大排檔式應該會好鑊氣啲。大熱天氣可以座冷氣底歎碗炒飯,放工一大樂事。打開餐牌菜式接近或超過$100,以慳家論真係好難揀。由於好想食炒飯唔洗諗已經點咗一樣,仲有石窩菜,其他嘢等另一半嚟到再決定。炒飯超大碟份量兩個人食有點挑戰, 好彩未齊人留一線機會叫少啲嘢,實行惜食。粗略計算呢碟飯裝到10碗8成滿碗仔,食曬都飽。石窩盛菜好小見,睇到起泡泡都幾治癒,一座山仔咁多,食落脆口不自覺食多幾條,食到尾都仲暖暖地,唔會凍咗結成一舊舊醬。炒飯填滿肚子,肉類大家都耍手擰頭,食飯兩樣餸又差啲差啲咁,決定叫炸鮮奶。10粒都咁大嘅炸鮮奶,另一半食咗2粒就投降,結果我一口氣豪吃8粒。炸皮值得稱讚,口感鬆脆不油膩,內餡鮮奶份量多,所以吃8粒都無問題。

打開餐牌菜式接近或超過$100,以慳家論真係好難揀。