协奏坊西餐厅

Sonata Western Restaurant
2019-04-11 3082 浏览
协奏坊呢个名已经听左几年,朋友同事都赞好,留下性价比高既深刻印象。 一家人外食一般唔会拣太高价既餐厅,志在坐得舒舒服服享下天伦之乐,今晚想请屋企人食返餐就谂起呢个名,专程黎见识下。入座後二话不说即时冲去冷盘区,有蟹脚、面包蟹、青口、蚬同虾,明显比一般中价buffet多选择。 个人认为自助餐优劣既基本分水岭在於有冇靓蟹脚食,几欣赏蟹脚厚肉鲜甜又够水润嫩滑,蟹钳尤其啖啖肉有鲜味,疯狂encore已经回左一半本。 自问冇食过惊为天人既面包蟹,只可以话蟹膏系幼滑香甜既,肉质就一般,主攻蟹肉既就all in蟹脚比较好,胜在都几新鲜乾净。 青口同蚬同都不过不失,够新鲜够冻。 重点系员工会毫不手软地隔一阵就refill,完全唔洗担心食唔到心头好。刺身有三文鱼、带子、希灵鱼同吞拿鱼四款,三文鱼十分之肥美厚实,值得一赞阿姐唔会切到碎湿湿咁,大大啖一野啪入口完全感觉到甘香既鱼油流淌。 带子虽然未去到巨型北海道刺身级既水平,中上尺寸腍滑弹牙有甜味,收货有余啦。 弱弱一句,其实我人生从未食过希灵鱼,系屋企人怂恿下就献出我第一次。 鱼卵同想像中一样卜卜脆,唔惯食白肉鱼都唔会觉得腥,几有惊喜。屋企人钟意食菜,大赞
屋企人钟意食菜,大赞沙律区够多选择,唔系单纯放d沙律菜同酱汁出黎就算,仲有比较少见既羽衣甘蓝、无花果同荞麦面添,全部新鲜爽甜。 冷盘海鲜後方仲有一盘龙虾杂果沙律,卖相唔错。
熟食方面,最钟意喜马拉雅山盐板烧既区域,可以拣安格斯肉眼同烟牛脷,由厨师系盐板上烧至微微焦香。 厚身既烟牛脷上碟时仲系嫩红,忍唔住问厨师熟架喇? 原来牛脷本身已经熟左,只系放上盐板轻轻加热表面,如果烧太耐既话反而会过咸。 个人几钟意烧安格斯肉眼,均匀沾上咸味几香口,牛脷就唔似平时食开个种爽口质感,偏腍所以试一次就够。
自问系食肠狂人,all day breakfast最期待既就系个条肠同薯饼,所以一见到有法兰克福肠同牛仔肉肠即时拎左,最後发现冇咩特别亦唔太热,可以不吃。 反而师傅诚意推介我试埋烧猪鞍,心谂平时buffet烧牛扒都麻麻地,downgrade左做猪肉值得浪费quota咩,但师傅话可以切少少就试下。 世估唔到猪鞍十分软腍入味,食到一定油份既甘香但唔会油腻,忍唔住encore左。
香煎鸭肝虽然唔及鹅肝咁名贵,但煎得外脆内软好出色,前後拎左几次都系热辣辣,好满意。
当晚热盘包括照烧鲭鱼、日式清酒煮蚬、樱花虾炒野菜、香煎法式烟鸭胸、牛肝菌忌廉汁长通粉、日式鳗鱼炒饭同怀旧钵仔糕。 讲真卖相唔差似新鲜整起,试左清酒煮蚬,蚬肉好饱满仲有粉丝垫底,味道几清新。
记得热盘左边有两款汤,包括几足料既蘑菇汤,同时发现盐板烧附近有三大个Le Creuset煲长期盖住,八挂望下原来系好野黎。
三文鱼头面豉锅、法式红酒烩牛尾同海鲜龙皇煲系想像唔到咁足料,是但一款系餐厅绝对要卖几百蚊,令我有点惊叹。 烩牛尾炆得软腍入味,每一旧牛尾都厚肉有牛味,牛尾汤更加系浓到不得了,谂起都流口水。 其实闻到龙皇煲都系超级香,系类似龙虾汤既香气,食量有限,下次一定要试。
除左鱼生之外,其实日式档口仲有几款寿司,但最令我感兴趣既系几兜中华沙律、螺肉同芝麻八爪鱼,完全满足到食放题都要任性地食平野既我。 食到咁上下无无聊聊又夹下鸡骨肠同烧鸡翼黎填满黑洞胃,估唔到系咁高质! 鸡骨肠已经预期摊冻左都要照食,点知热辣辣外脆内爆汁;烧鸡翼又系岩岩烧起,辣辣地又香口惹味,狂扫左几次。 不得不赞每一款热食真系保持到任何时候都系热辣辣既最佳状态,食到尾都不断refill,冇得弹。
自问唔系甜品胃,好多时食buffet都系食下生果同雪糕就满足,点知呢度既甜品竟然令我有想试既冲动。
冲绳海盐焦糖蛋糕既颜值完全比街买既天使蛋糕更胜一筹,食落当然只系咸咸地既软滑海棉蛋糕,但重点系面头既海盐焦糖脆脆松化香脆到极点,好想买返个黎庆祝生日。 偷食左啖屋企人拎既蜂蜜柚子芝士蛋糕亦好高质,内馅似杉养蜂园既柚子蜜糖。
Movenpick云尼拿味雪糕从来都系我最爱,原来杯装同家庭装既用料系有分别,朱古力味令我好有惊喜,浓郁既朱古力雪糕内藏大量大过五蚊银既朱古力片,狂队左几球之後,画上完满句号。
好多时自助餐贵就贵在冻海鲜既款式多寡,熟食分分钟拣唔落手,好欣赏晚市呢个价位有无限供应既靓蟹脚,亦唔系求其交货凑够十几款菜式摆出黎好好睇睇就算。 食得出厨师用心准备每一款食物,大至主菜,小至食客期望值较低既小食都尽善尽美,绝对系大人小朋友食过都会满意既水平,必定要再访仔细品尝。