2017-08-17
之前柴灣就開咗間新嘅戲院,有平價戲飛,搶購完之後都未用,睇戲之前有一段空嘅時間,就同家人一齊喺隔離嘅薯仔屋電影主題餐廳食飯。裏面裝修好靚,基本上冇見過柴灣有咁靚裝修而且咁有特色嘅地舖咖啡室,仲有小童遊樂區啱晒來食嘢嘅小朋友!餐廳採取半自助形式,有少少似快餐店咁首先去櫃檯俾錢,之後坐低等號碼或者店員拎上黎俾你。今次因為我哋係夜晚過嚟,所以就有晚市套餐嘅選擇。無論揀邊個套餐,一定有前菜:法式麵包和長通粉沙律麵包非常香脆,唔使驚擺喺度會變得好稔,因為下面嘅長通粉沙律係比較乾,有啲吞拿魚同埋沙律醬一齊撈勻,味道淡口味之餘有點鹹香,仲幾有彈性。主菜好快就送到,不過一啲都唔馬虎。鋪天薯條配醬燒豬仔全骨$108豬仔骨通常都好貴,但係呢度價錢好合理,醬燒則非常香,配搭上有啲肉地嘅豬仔骨簡直不錯,味道香濃。仲有鋪天薯條,點上忌廉簡直一流,話明係薯仔屋,原來薯仔真係做得好好,比起好多高級西餐都更加好味,唔知點整架呢⋯忌廉汁白菌蜆肉意粉$62屋企人唔想食咁多肉,就叫左一個意粉,忌廉汁意粉睇落普普通通,不過配搭唔錯,最重要係有好多蜆肉沒有沙,非常乾淨,食落都真係幾豐富。另外一樣嘢就係煮的時間適中,所以唔會太過
主菜好快就送到,不過一啲都唔馬虎。
鋪天薯條配醬燒豬仔全骨$108
鋪天薯條配醬燒豬仔全骨
忌廉汁白菌蜆肉意粉$62
屋企人唔想食咁多肉,就叫左一個意粉,忌廉汁意粉睇落普普通通,不過配搭唔錯,最重要係有好多蜆肉沒有沙,非常乾淨,食落都真係幾豐富。另外一樣嘢就係煮的時間適中,所以唔會太過林,仲好有彈性。
忌廉汁白菌蜆肉意粉
蜜汁雞翼$40
貪得意叫多一個小食,蜜汁雞翼幾唔錯,唔會太肥但係裏面依然有水份,整得啱啱好唔會黑左或者唔夠入味,所以食落口感唔錯,自己未必整到。
蜜汁雞翼
凍檸茶都只係加兩蚊,應該帶埋入去戲院飲都可以啦!