2022-01-29 69 浏览
📍 心燒町今日去新蒲崗行街,行到攰準備返屋企之際😆咁啱俾我見到呢間外賣小店,佢開晏晝6點-凌晨2點🌙,夜貓食堂。啱晒而家俾香港政府禁晚市堂食嘅大家🥲,返舖頭有好多種唔同嘅小食同埋飯可以嗌,我見都有幾多人排隊嗌外賣🥡有啲公公婆婆特登嚟買燒賣魚蛋,我仲偷聽到原來佢哋呢間小食店係即叫即整🤤我都係被吸引所以走埋去睇吓有咩食😌 竟然比我見到款款都想試🤤入邊嘅店員見到我糾結咗好耐所以出嚟推介我有咩好食🤣🤣,我都揀咗幾款買返屋企慢慢嘆😋🔸咬一口泡芙(士多啤梨味) $30/6粒天呀!呢個一口泡芙細細粒真係超好食🤤我唔使2分鐘食晒🤣呢個一定要即時食,因為每樣嘢我都想睇最靚嘅時候打咗卡先至閂埋個盒拎返屋企同爹哋媽咪一齊食😎但係呢個泡芙我一打開就冇再閂埋個蓋🤣佢太吸引啦一出黎嘅時候已經勁香😍平時食開爭先嘅泡芙都係凍冰冰,我一直都以為泡芙喺凍,直至我遇見呢間小食店‼️原來泡芙係可以咁正💯泡芙嘅麵皮蓬鬆,餡料我特登揀咗平時少會試到嘅士多啤梨cream😻,食起上嚟外熱內冷,外酥內滑,口感極佳。10分推薦大家一定要買‼️‼️‼️喺我心目中呢個泡芙暫時係No.1🏆🔸流心芝士豬扒包 $40巨型豬扒包🤭比我想像中都要大舊,店員幫
📍 心燒町

🔸咬一口泡芙(士多啤梨味) $30/6粒

🔸流心芝士豬扒包 $40

巨型豬扒包🤭比我想像中都要大舊,店員幫我切開一半等我方便打卡,同埋方便拎住食。就咁睇包嘅外皮好似豬柳蛋漢堡嘅包皮咁,我初頭以為會好乾,估唔到食個口係咁鬆軟😍唔會太乾同埋太硬🥳豬扒仲大塊過舊包,肉汁鮮嫩,炸得香脆,唔會太油膩😚芝士慢慢流出黎🤤,仲有佢哋自家製嘅蜜糖芥末醬,簡直就係令豬扒包嘅層次再度昇華😌芥末味香濃,食到舔舔脷👅

🔸炸魚肉燒賣(泡菜醬) $20/10粒

泡菜同魚肉燒賣好似係一個新嘅配搭所以我諗都冇諗就叫左🤤首先講吓佢$20有10粒,性價比超高🔝 即叫即炸即食有外脆內軟,唔會炸到好似一舊粉團咁,反而仲可以食到魚肉味,魚肉燒賣隻煙韌口感,再加埋泡菜醬嘅微辣,感覺很夾很特別😋

🔸章魚小丸子(大阪燒醬) $30/6粒

一口一粒章魚小丸子😍比平時嗰啲好似細粒少少🤏🏻我覺得細粒啲反而可以一啖食晒👍🏻小丸子上面有巨量木魚同沙律醬😋店舖完全毫不吝嗇👍🏻👍🏻由於即叫即整嘅關係,小丸子外脆內軟,唔會軟林林亦都唔會全部係粉漿🤭入邊好足料有齊晒章魚同埋椰菜絲😆

題外話:我覺得呢間店舖都幾注重環保♻️,佢哋都係用紙盒👍🏻同埋佢哋外賣嘅餐具竟然有不鏽鋼匙羹😆非常揼本😚俾大家可以循環再用😌,有啲仲已經俾埋手套同埋濕紙巾👅非常貼心。

佢哋嘅包裝仲有唔同嘅貼紙仔,感覺佢哋係一間好有心思嘅小店🥳
睇到佢哋嘅包裝紙有幾句語錄仔😎同大家分享吓👇🏻
1️⃣沒有您的支持 哪有我的堅持
2️⃣盡情食 食飽先至有力氣去減肥
3️⃣一切問題 最終都是時間問題 一切煩惱 其實都是自尋煩惱

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️