2009-06-08
大約隔星期就黎飲茶, 兼補足湯水~~傳統點心, 款式樸實平凡, 絕無亂配創新之邪氣, 平凡中見真章, 就在此中尋 !!叉燒包, 雞札, 蝦餃差唔多係每次必食既點心!!叉燒包~~包與叉燒比較剛好, 不會叉燒過多爆漏情況, 看看包頂既開花, 就知有水準 !雞札~~~雞有鮮味, 食得出用鮮雞, 冬菇夠厚夠香夠爽身,鮮淮山包住, 真係回味, 回味, 再回味!!蝦餃及各式餃類~~餃皮不易難,不黐筷子,其他茶樓難遇到既好餃皮 !!還有高湯煎粉果, 這個能遇上的話是一定不錯過, 一黎坊間已好少有提供哩個點心, 就算有, 水準亦不高, 但哩度既高湯濃, 煎餃不油 ~~老火湯用料足, 材料與湯差唔多一比一, 湯又怎會唔夠濃郁呢 !!或者好多人食中餐會忽略服務, 但福臨門可以話, 香港數一數二有高服務質素中餐 !! 我既願望係, 以後都可以係度繼續飲茶, 咁就已經好開心好滿足喇
叉燒包, 雞札, 蝦餃差唔多係每次必食既點心!!